Javni poziv za projekt ZelEn

Autor: B. O. Objavljeno: 20.06.2024. 🕜 11:15 Lokacija: Zagreb
  • Strojanica i brana HE Lešće na Dobri (izvornik: HEP Proizvodnja, 2023.)

• HE Lešće, hidroelektrane, Dobra, HEP Proizvodnja, HEP
    Izvor: HEP Proizvodnja

Skrb za društveno osjetljive kategorije stanovništva

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda (HEP) nedavno su raspisali javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva, ukupne vrijednosti 150.000 eura. 

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, registriranih u sustavu jamstva podrijetla. 

"Ovaj jedinstveni proizvod HEP Opskrbe namijenjen je kupcima koji su se odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEn-a prikupljaju se u fondu iz kojega se doniraju projekti iz područja obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva", izvijestio je HEP.

U pet ciklusa do sada je izvedeno 13 projekata ukupne vrijednosti veće od 553.000 eura. 

Više od 130 kupaca ZelEn-a, kupnjom zelene električne energije osiguralo je preduvjete za raspisivanje novog javnog poziva za donaciju projekata koji se realiziraju sredstvima iz fonda ZelEn, ukupne vrijednosti 150.000 eura.

 

Projektantska procjena 

Sudionici natječaja mogu biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, osnovane za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima, i u kojima vlasnik/osnivač ne obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti. 

Prijavitelji moraju posjedovati projektnu dokumentaciju za izvedbu energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora s obuhvatnim troškovnicima i projektantskom procjenom investicije.

Tekst Javnog poziva s uvjetima sudjelovanja, obrazac prijave i prateći obrasci objavljeni su na stranici ZelEn.

Javni poziv otvoren je do 9. kolovoza do 14 sati, a rezultati će biti objavljeni do 15. listopada na stranici zelen.hep.hr.

TAGOVI