Proizvođač gnojiva proizvodi zeleni vodik i amonijak

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2024. 🕜 10:11 Lokacija: Herøya (Norveška)
  • Yara international, postrojenje za proizvodnju zelenog vodika, Norveška, 2024.
    Izvor: Yara international

Yara International agilno radi na dekarbonizaciji proizvodnje mineralnih gnojiva

Jadan od najvećih svjetskih proizvođača gnojiva Yara International sada proizvodi zeleni vodik i amonijak iz svog nedavno puštenog u pogon postrojenja od 24 MW u industrijskom parku Herøya u Norveškoj. Prve tone gnojiva napravljenih od niskougljičnog amonijaka proizvedenog u tvornici, za koju se tvrdi da je najveća takva tvornica u Europi, već su isporučene švedskom partneru Lantmännen.

Zeleni vodik proizvodi se elektrolizom vode i korištenjem obnovljive energije, zamjenjujući prirodni plin kao sirovinu. Yara izvješćuje da je proces smanjio emisije CO2 s lokacije za 41.000 t/g. Vodik se koristi za proizvodnju amonijaka, koji se pak koristi za proizvodnju gnojiva, a može se koristiti i kao gorivo za brodove. Amonijak je naime, učinkovit prijenosnik energije i vodika.

Yara je lani potpisala obvezujući sporazum o transportu i skladištenju ugljikovog dioksida s tvrtkom Northern Lights, CCS projektom joint venturea Equinora, Shella i TotalEnergiesa, za koji se u to vrijeme izvještavalo da je bio prvi svjetski prekogranični CCS sporazum. Yara planira uhvatiti oko 800.000 tona CO2 iz svoje tvornice amonijaka i gnojiva Sluiskil u Nizozemskoj, gdje će biti komprimiran i ukapljen prije transporta brodom, a zatim trajno pohranjen ispod morskog dna na norveškom kontinentalnom pojasu (NCS). Tvrtka, koja posluje u više od 60 zemalja, razmatra sličan projekt s CCS-om u SAD-u, objavila je, uz napomenu da su od 2005. smanjili emisije za čak 45%.

Izvor: Yara international
I to nije sve...

 

Raste broj projekata prizvodnje zelenog vodika. TotalEnergies i Air Products potpisali su ugovor o isporuci zelenog vodika. Naime, Air Products je potpisao 15-godišnji ugovor za isporuku 70.000 t/g zelenog vodika za TotalEnergies, počevši od 2030. TotalEnergies želi osigurati opskrbu od ukupno 500.000 t/g zelenog vodika za dekarbonizaciju svoje rafinerije u Europi.

Prema dvjema tvrtkama, dugoročnim ugovorom o opskrbi izbjeći će se emisije od oko 700.000 t/g CO2. U studenom 2023. Air Products je predstavio planove za izgradnju, posjedovanje i upravljanje najsuvremenijim postrojenjem za hvatanje i obradu ugljika u svom postojećem postrojenju za proizvodnju vodika u Rotterdamu, koje bi moglo biti najveća tvornica plavog vodika u Europi.

 

TAGOVI