Iznenađenje - Švedska je odbila interkonekciju s Njemačkom

Autor: N. D. Objavljeno: 19.06.2024. 🕜 08:22 Lokacija: Stockholm (Švedska)
  • Polaganje podmorskog kabela (izvornik: HEP, 2016.)

• podmorski kabeli, dalekovodi, HEP, HEP ODS
    Izvor: HEP

Švedski potez motiviran je tržišnim razlozima

U pomalo iznenađujućem potezu, švedska vlada odbacila je predloženu podmorsku elektroenergetsku vezu između Švedske i Njemačke od 700 MW, projekt Hansa PowerBridge. Ministrica energetike Švedske Ebba Busch navela je neučinkovitost na njemačkom tržištu električne energije kao glavni razlog za odluku, naglašavajući da bi povezivanje južne Švedske, koja se već suočava s deficitom proizvodnje električne energije, s Njemačkom moglo dovesti do viših cijena i povećane nestabilnosti tržišta.

Projekt Hansa PowerBridge, suradnja mrežnih operatera Svenska Kraftnät i njemačkog 50Hertza, imao je za cilj olakšati prijenos obnovljive energije iz Nordijskih zemalja u Njemačku. Međutim, švedska vlada izrazila je zabrinutost zbog trenutnog stanja njemačke mreže. Za razliku od Švedske, koja je podijeljena u četiri zone cijena električne energije radi upravljanja uskim grlima mreže, Njemačka djeluje kao jedinstvena zona tržišta električne energije. Takva struktura je dovela do značajnog zagušenja, posebno u transportu energije sa sjevera bogatog vjetrom na jug koji je veliki potrošač, što je potaknulo pozive na podjelu tržišta — potez kojem se Njemačka opire zbog potencijalnih poskupljenja i utjecaja industrijalaca u južnim regijama, javljaju njemački mediji.

Glasnogovornik tvrtke 50Hertz izrazio je razočaranje zbog propuštene prilike za jačanje unutarnjeg europskog tržišta električne energije, ali je ustvrdio da švedska odluka neće utjecati na buduću sigurnost opskrbe i stabilnost sustava unutar područja mreže 50Hertz.

Ovaj razvoj događaja dolazi u kontekstu šire energetske strategije Njemačke. Nedavno su regulatori tržišnog natjecanja EU-a dali neformalno odobrenje njemačkom planu za subvencioniranje 10 GW novih energetskih kapaciteta na prirodni plin. Ova je inicijativa dio napora Njemačke da stabilizira svoju mrežu usred znatnog porasta elektrana na vjetar i solarnu energiju. Nove plinske elektrane, koje su dizajnirane da budu konvertibilne na vodik, smatraju se prijelaznom mjerom za osiguranje stabilne opskrbe električnom energijom jer zemlja ima za cilj 80% obnovljive energije do 2030. i ugljičnu neutralnost do 2045.

Odbijanje Hansa PowerBridgea naglašava složenost i izazove integriranja europskih energetskih tržišta, posebno jer države uravnotežuju ambicije obnovljive energije sa stabilnošću mreže i tržišnom učinkovitošću.

TAGOVI