Tko su najjači proizvođači solarnih modula na svijetu

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2024. 🕜 08:34 Lokacija: Peking (Kina)
  • Izvođenje fotonaponskih sustava u Kini (izvornik: Jenson / Shutterstock, 2020.)

• fotonaponski sustavi, fotonaponski moduli, sunčane elektrane
    Izvor: Jenson / Shutterstock

Wood Mackenzie rangirao je proizvođače po brojnim kriterijima

Kineske tvrtke dominiraju najnovijom ljestvicom proizvođača solarnih fotonaponskih modula tvrtke Wood Mackenzie i predviđa se da će imati dovoljno kapaciteta za proizvodnju modula do 2027. da dvostruko zadovolje kompletnu globalnu potražnju.

Wood Mackenzie je za 2023. procijenio više od 30 proizvođača solarnih PV modula diljem svijeta. Konačni poredak odražavao je devet različitih kriterija, uključujući iskustvo u proizvodnji modula, proizvodni kapacitet i stopu rasta, vertikalnu integraciju, iskorištenost kapaciteta, tehnološku zrelost, istraživanje i razvoj, financijsku izvedbu, poštivanje ESG-a (okolišnih, društvenih i upravljačkih) i DOP-a (društveno korporativno odgovornost) i dostupnost certifikata treće strane.

Devet od 12 najboljih proizvođača na najnovijoj globalnoj ljestvici proizvođača solarnih PV modula su kineske tvrtke, a svi proizvođači su Azijati. Osam od 12 na ljestvici su samodostatni u kapacitetu solarnih ćelija, a Tongwei i Risen jedini su proizvođači na ljestvici koji su potpuno vertikalno integrirani kroz cijeli opskrbni lanac od polisilicija do modula, navodi se u izvješću. U Top 10 ulaze redom: JA Solar, Trina Solar, Jinko Solar, Canadian Solar (Kanada, Kina), LINGi Green Energy, Risen New Energy, TW Solar, Astronergy, Hanwha Q-cells (Južna Koreja), SMEGC, Elite Solar (Singapur) i Boviet Solar Vietnam (obje tvrtke imaju isti broj bodova). Najbolje rangirana tvrtka prikupila je 82,9 bodova, a najslabije rangirana 71,2 boda.

Što se tiče kapaciteta i stope rasta, 10 od 12 proizvođača imalo je rast od preko 100% u posljednje četiri godine, navodi se u izvješću. Izvješće je također pokazalo da se prvorangirani proizvođači nastavljaju širiti unatoč prevelikoj ponudi proizvodnih kapaciteta. U isto vrijeme, proizvođači su usmjereni na to da postanu vertikalno integrirani, objavio je Energy Institute.

TAGOVI