Gravitacijska pohrana zelene energije - dugotrajno rješenje za viškove energije?

Autor: B. O. Objavljeno: 19.06.2024. 🕜 09:05 Lokacija: Zagreb
  • Naslovnica EGE 224 (FOTO: M.L.) 
 - EGE; časopisi
    Izvor: M.L.

Problem koji već dugo muči proizvodnju električne energije je to što ne postoji način za veću pohranu viškova energije iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana, ali tako da se tijekom vremena njezina količina ne smanjuje

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočava civilizacija je pohrana električne energije. Potraga za neograničenom i čistom energijom traje već dulje od pola stoljeća. Energije koju daju Sunce ili vjetar već je puno i bit će je sve više, no problem je velika nepredvidivost rada postrojenja koje ih proizvode.

Stalno se pokušavaju pronaći novi načini dobivanja energije za borbu protiv klimatskih promjena i nude se bolja energetska rješenja od do sada korištenih. Problem koji već dugo muči proizvodnju električne energije je to što ne postoji način za veću pohranu viškova energije iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana, ali tako da se tijekom vremena njezina količina ne smanjuje.

Takvu vrstu pohrane energije omogućavaju i razni gravitacijski spremnici, čime bi se viškovi zelene energije teoretski mogli pohranjivati i nekoliko desetljeća. Time se također može pomoći u rješavanju problema očuvanja ravnoteže i dinamičke stabilnosti elektroenergetskih sustava i nestalne proizvodnje u postrojenjima na obnovljive izvore.

Više o tome moguće je pročitati u članku Nike Mandića, dipl. ing., koji je objavljen u stručnom časopisu EGE.

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.

TAGOVI