Sloveniji neće trebati statistički prijenos manjka udjela OIE

Autor: N. D. Objavljeno: 19.06.2024. 🕜 13:27 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Zmaj na Tromostovju u Ljubljani (foto: BL, travanj 2009.)

• Ljubljana, Slovenija
    Izvor: B.L.

Slovenski poticaji za sunčane elektrane nisu tako obilni kao u Hrvatskoj

Slovenija za prošlu godine neće morati platiti statistički prijenos nedostajućeg udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije drugim državama. Naime, susjedna zemlja je 2023. dosegla 25,3 posto udjela obnovljive energije. Na veći udio obnovljivih izvora nije utjecao nerad TE Šoštanj i NE Krško, ali je veći utjecaj imala veća proizvodnja hidroelektrana koje i dalje imaju daleko najveći udio OIE.

Manje je poznato da je Slovenija Češkoj za 2020. i 2021. godinu isplatila gotovo sedam milijuna eura, a 2022. Hrvatskoj čak 10,8 milijuna eura za statistički prijenos, kako bi ispunili nacionalne ciljeve.

Ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer kaže da ne treba spavati. Grđanima poručuje da je moguće prijaviti se na natječaj za novu shemu poticaja za vlastitu potrošnju iz sunčanih elektrana u kojoj je za pojedinca dostupno 30 milijuna eura i pet milijuna eura za samoopskrbu u zajednici.

Pojedinci mogu dobiti 675 eura/kW nazivne snage solarne elektrane ako dodaju bateriju, dok bez baterije mogu dobiti 250 eura po kW. Za kW snage društvene solarne elektrane sa spremnicima predviđena je potpora od 725 eura, a bez baterija 300 eura. “Ima još puno prostora za rast”, kaže Kumer, dodajući da je shema konkurentna dosadašnjoj, kada je još bilo neto mjerenje.

Državna tajnica Tina Seršen dodala je kako poticaj pokriva oko četvrtinu troškova, a investitori u solarne elektrane neće morati plaćati doprinose za obnovljive izvore i učinkovito korištenje energije. Rekla je da u Sloveniji postoji 51.000 solarnih elektrana u samoopskrbi, a krajem prošle godine dodano je 22.000 zahtjeva koji se razmotriti do srpnja. Tina Seršen istaknula je da se 70 posto zahtjeva odobri, što nije tako loše kako neki pokušavaju prikazati. Problem je što više od polovice investitora s odobrenim zahtjevima još ne gradi. Dobavljača i izvođača montaže ima dovoljno, piše Delo.

TAGOVI