Investitori se žale Saboru na HERA-u

Autor: N. D. Objavljeno: 20.06.2024. 🕜 12:22 Lokacija: Zagreb
  • Veliki logo HERA-e
    Izvor: HERA

Priključci na elektroenergetsku mrežu po staroj Metodologiji naprosto su preskupi, traži se bolja solucija

Udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) poslala je Hrvatskome saboru zahtjev u kojem traže hitno donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu koju je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) bila dužna donijeti prije 19 mjeseci. 

HERA je odgovorna Hrvatskom saboru, a zastupnici moraju nadzirati rad HERA-e i mogu zatražiti donošenje sporne Odluke stoga su zahtjev za rješavanje ovog gorućeg pitanja uputili i njemu. Pozivali su opetovano sve nadležne institucije, prije svega Hrvatski sabor, da hitno zatraže od HERA-e donošenje Odluke, najkasnije do 30. lipnja te da se bez odlaganja sazove sjednica Odbora za gospodarstvo kako bi se raspravila ova strateška energetska tema.

Udruženje kaže da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) svojim nezakonitim postupanjem prouzročila kompletnu blokadu energetskog sektora iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj. "Kao nezavisno regulatorno tijelo, HERA preko godinu i pol dana od isteka roka nije donijela Odluku o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu čime je ugroženo ispunjavanje strateških ciljeva Hrvatske i EU u energetskoj tranziciji te je onemogućeno ulaganje preko 2 milijarde eura u projekte obnovljivih izvora energije (OIE)", stoji u podnesku.

 

Skuplji priključak

 

Bez ove Odluke, projekti se vode prema staroj Metodologiji iz 2017. koja je nametnula investitorima troškove izgradnje ključne infrastrukture, što je dovelo do visokih troškova priključenja i odustajanja od ulaganja, kažu u Udruženju. Primjerice, u slučaju sunčane elektrane priključne snage 20 MW ukupnog opravdanog kapitalnog troška (CAPEX) od cca 20 milijuna eura, po Metodologiji iz 2017. godine investitorima je bila nametnuta naknada za priključenje u iznosu od 100 milijuna eura, što za direktnu posljedicu ima odustajanje investitora od ulaganja u Hrvatskoj.

"Nova Metodologija koju je HERA donijela 2022. trebala bi isključiti investitore iz financiranja pojačanja mreže, ali zbog pravnog propusta i izostanka Odluke, HERA drži staru Metodologiju na snazi. Direktna posljedica toga je da će 3000 MW interesa za OIE projekte koje trenutno imamo rezultirati milijunskim naknadama za priključenje zbog čega će se Hrvatska suočiti s odljevom strateških investicija vrijednih više milijardi eura.", kažu u Udruženju.

 

TAGOVI