Naličje španjolske energetske tranzicije

Autor: N. D. Objavljeno: 18.06.2024. 🕜 11:36 Lokacija: Madrid (Španjolska)
  • Panorama Madrida (izvornik: Greg Blok / Shutterstock, 2013.)

• Madrid, Španjolska
    Izvor: Greg Blok / Shutterstock

Muke s viškom zelene energije i fleksibilnošću potražnje

Ukupni kapacitet proizvodnje energije iz vjetroelektrana u Španjolskoj, njezin glavni obnovljivi izvor posljednjih godina, udvostručio se od 2008. a kapaciteti solarne energije u međuvremenu su se osmerostručili. Španjolska je druga iza Švedske po količini zelenih proizvodnih kapaciteta, a mnogi su u pandemiji i inflaciji novac iz banke prebacili na krovove, uloživši u sunčane elektrane. Novi nacionalni cilj do 2030. je 81% potreba za električnom energijom zadovoljavati iz obnovljivaca.

Međutim, postoje problemi koji usporavaju razvoj. Ranije ove godine, premijer španjolske Socijalističke radničke stranke, Pedro Sánchez, opisao je svoju zemlju kao "pokretačku snagu energetske tranzicije na globalnoj razini". Procvat je započeo ubrzo nakon dolaska nove vlade pod gospodinom Sánchezom 2018., uklanjanjem regulatornih prepreka i uvođenjem subvencija za instalacije obnovljivih izvora energije. Pandemija je dodatno ubrzala trend na domaćoj razini.

 
Problemi masovnije elektrifikacije

 

Međutim, problem je što potražnja za električnom energijom zbog energetske učinkovitosti sve više opada - lani je potražnja bila ispod pandemijske 2020., čak najniža od 2003. godine. BDP je porastao, potražnja je rasla više od njega, no sada potražnja za energijom raste manje od BDP-a - energetski intenzitet se smanjio i ide u suprotnom smijeru, pada. Razlog je u krizi uslijed rata u Ukrajini, energetskoj učinkovitosti i u tome što sve više građana sami proizvode svoju energiju. Višak proizvodnje u vršnom opterećenju doveo je do sve češće pojave nultih ili negativnih cijena, koje predstavljaju problem kod novih ulaganja koja postaju manje isplativa, a zemlja tradicionalno ima problem evakuacije viška proizvodnje. 

BBC u tekstu naslovljenom "Previše dobroga" piše da su u javnosti sve češće rasprave o potrebi brže elektrifikacije, a Vlada je postavila cilj o 34% ovisnosti gospodarstva o električnoj energiji do 2030. Čini se da bi trebalo forsirati električne automobile i ugradnju dizalica topline. Tek 6% voznog parka u Španjolskoj čine električna vozila. Struka kaže i da se treba forsirati napuštanje nuklearne energije te povećati baterijske pohrane.

TAGOVI