Nastavak solarizacije Splita

Autor: B. O. Objavljeno: 18.06.2024. 🕜 09:45 Lokacija: Split
  • Pročelje Dioklecijanove palače i zvonik katedrale sv. Duje u Splitu (foto: BL, kolovoz 2021.)

Split, baština, Dalmacija, Splitsko-dalmatinska županija
    Izvor: B.L.

Ususret 30 novih sunčanih elektrana na gradskim objektima

Nakon uspješnog projekta 'SuSTainable - Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita', u sklopu kojeg je na javne gradske objekte postavljeno 14 fotonaponskih elektrana, Split nastavlja s inicijativom povećanja postrojenja za proizvodnju električne iz Sunčeve energije na svojim objektima.

Naime, prošli tjedan je na Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljeno javno savjetovanje za nabavu novih 30 fotonaponskih elektrana na objektima u vlasništvu Splita - Faza II. Savjetovanje traje do danas, nakon čega slijedi objava nabave. Snaga sunčanih elektrana je 4.336,42 kW, a one će značajno doprinijeti povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, smanjenju emisija CO2 i povećanju energetske neovisnosti gradskih objekata.

Procijenjena vrijednost nabave je 4,85 milijuna eura bez PDV-a, a predviđeno vrijeme za izvođenje radova je 12 mjeseci od potpisa ugovora.

 

Značajni korak

Sunčane elektrane bit će postavljene na osnovnim školama Ravne njive, Sućidar, Slatine, Lučac, Spinut, Marjan, Blatine-Škrape, Stobreč, Žrnovnica, Split 3, Pojišan, Visoka, Gripe-Lokve, Pujanke, Skalice, Brda, Mejaši, Mertojak te dječjim vrtićima Kaštelet, Mandalina, Srećica, Nevica, Tratinčica. Osim toga, bit će postavljene na ustanovu DES, sportske dvorane KK Split i Gripe, Stanoupravu, Tehnološki park Dračevac, Tržnicu Plokite te bazen Poljud.

"Projekt je nastavak uspješnog ulaganja u obnovljive izvore u Splitu, što će donijeti dugoročne ekonomske i ekološke prednosti te podići svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora među građanima", objavljeno je na stranicama Grada Splita.

Primjena 30 novih sunčanih elektrana na različitim javnim objektima je značajan korak prema smanjenju ovisnosti o neobnovljivim izvorima i povećanju udjela Sunčeve energije u ukupnoj potrošnji grada. "Ti napori ne samo da će doprinijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2, već će i osigurati veću energetsku neovisnost gradskih objekata", javlja Grad Split.

Pozicioniranje fotonaponskih elektrana na ključnim javnim objektima poput osnovnih škola, vrtića, dvorana i tržnica pokazuje svijest Splita o važnosti educiranja i uključivanja zajednice u održive prakse. Taj projekt će, osim dugoročnih ekonomskih i ekoloških benefita, također služiti kao primjer drugim gradovima i zajednicama o tome kako iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije za održivi razvoj.

TAGOVI