Solarizacija Hrvatske je uhvatila zamah

Autor: B.L. Objavljeno: 27.03.2024. 🕜 10:23 Lokacija: Lužnica
  • prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, dipl. ing., ispred SE Solarni krov Špansko (foto: Tonka, 2012.)

• Ljubomir Majdandžić, HSUSE, SE Solarni krov Špansko
    Izvor: Antonia Hohnjec
  • Zalazak Sunca (izvornik: Shutterstock, 2007.)

• Sunce, Sunčeva energija
    Izvor: Shutterstock

Samo na području Zagreba prošle je godine na mrežu priključeno 1728 novih sunčanih elektrana

Solarizacija Hrvatske je konačno uhvatila zamah, no mnogo još toga treba napraviti kako bi se Hrvatska odmaknula s europskog začelja kada se radi o instaliranoj snazi sunčanih elektrana po stanovniku. To je bio jedan od glavnih zaključaka upravo održane Skupštine Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju. Riječ je o udruzi koja je proslavila 20 godina uspješnog djelovanja, ujedno i godina borbe za promicanje Sunčeve energije i njezine što jednostavnije i jeftinije primjene u Hrvatskoj.

Godine upornog rada ipak su urodile plodom. Dok je novoizabranom predsjedniku Udruge (i jednom od njezinih osnivača), prof. dr. sc. Ljubomiru Majdandžiću prije 20 godina trebalo čak 15 mjeseci da ishodi svu potrebnu dokumenataciju za postavljanje sunčane elektrane na svojoj obiteljskoj kući u naselju Špansko u Zagrebu (današnji Solarni krov Špansko), takvi projekti danas se ostvaruju mnogo brže i jednostavnije. Ipak, kako je napomenuo, treba raditi na tome da se Sunčeva energija što više približi građanima. Naime, iako je snaga sunčanih elektrana premašila 0,5 GW, uglavnom se radi o velikim sunčanim elektranama (ukupne snage oko 310 MW). Omjer velikih i malih sunčanih elektrana (promatrajući instaliranu snagu) u Hrvatskoj je 70 : 30%, dok je europski prosjek 34 : 66%. "Jedan od ciljeva Udruge u narednim godinama stoga će biti upravo popravljanje tog omjera," najavio je prof. Majdandžić.

Da sve povezano s primjenom Sunčeve energije u Hrvatskoj kreće na bolje pokazuje i podatak koji je iznio Anton Marušić, direktor DP Elektra Zagreb HEP Operatora distribucijskog sustava. Tako je na području DP Elektra Zagreb samo u prošloj godini postavljeno 1728 novih sunčanih elektrana. No, kako bi elektroenergetska mreža u narednim godinama mogla primati sve više snage iz novih izvora kao što su sunčane elektrane, morat će se više raditi na njezinoj fleksibilnosti. Istodobno, kao dodatni vjetar u leđa primjeni Sunčeve energije u Hrvatskoj treba spomenuti i činjenicu koju je istaknuo Mladen Renato Martinac iz Centrometala, a to da i na solarne toplinske sustave sada vrijedi stopa poreza na dodanu vrijednost od 0%, što imaju tek rijetke zemlje u Europi.

Istodobno, Europska unija je na putu je donošenja Strategije Sunčeve energije koja će još više ubrzati njezinu primjenu. Tu je i novo izdanje Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) koja ju je prepoznala kao jednog od ključnih izvora energije u zgradarstvu u budućnosti. Kako je naglasio prof. dr. sc. Damir Dović s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i dosadašnji predsjednik HSUSE-a, od 2028. godine sve javne zgrade morat će biti izgrađene u skladu sa standardom zgrada nulte emisije (ZEB), a od 2030. takve će morati biti sve novoizgrađene zgrade. Nakon te godine taj će se standard morati ostvariti kod svih zgrada koje se rekonstruiraju, a od 2050. takve će morati biti sve zgrade. Kako bi to bilo moguće, već od 2025. godine na natječajima za bilo kakve poticaje u zgradarstvu više se neće odobravati projekti u kojima je predviđena ugradnja kotlova s izgaranjem fosilnih goriva. Drugim riječima, EPBD predviđa postupnu ugradnju sunčanih elektrana na svim zgradama. "Solarna oprema i dizalice topline dominirat će desetljećima koja dolaze," zaključio je prof. Dović.

Skupština je završila izborom novog čelništva, pri čemu je za naredni dvogodišnji mandat na mjestu predsjednika izabran prof. Majdandžić. Potpredsjednica će biti Vikica Lukić, ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod (i predsjednica u jednom ranijem mandatu), a tajnik Stevče Arsoski iz Tehničke škole Sisak. Konačno, najzaslužnijim tvrtkama i pojedincima u proteklih dva desetljeća rada Udruge podijeljena su prigodna priznanja.

Skupština HSUSE-a i ovaj je put održana u dvorcu Lužnica (koji ima tri sunčane elektrane)

TAGOVI