Karlovac među gradovima koji prednjače u zelenoj tranziciji

Autor: B. O. Objavljeno: 27.03.2024. 🕜 09:14 Lokacija: Karlovac
  • Pogled na Zvijezdu - središte Karlovca (foto: xbrchx / Shutterstock, 2023.)

• Karlovac, gradovi, baština, Karlovačka županija
    Izvor: xbrchx / Shutterstock

Vjerujem da u skoroj budućnosti naš grad može biti pravi primjer grijanja na zelenu energiju, kaže Damir Mandić

"Čestitam Karlovcu na priči koju je započeo snažno i s nekolicinom gradova predstavlja predvodnike u zelenoj tranziciji Hrvatske. To smo mogli danas vidjeti kroz projekt geoterme, gdje ste specifični, vidjeli smo da solarima 14 vrtića, škola i drugih ustanova prelazi na čistu energiju. Samo promišljanje o tome da se gradovi odlučuju ići u tome pravcu da rade tranziciju javnog sektora k energetski učinkovitijim rješenjima, obnovljivim izvorima energije je izrazito bitna. Vi ste predvodnici te tranzicije i na tome čestitam, kao i svim realiziranim projektima u području energetske učinkovitosti. U Karlovac su 333 milijuna eura povučena iz fondova EU-a i ona su naočigled promijenila grad, učinila ga boljim, atraktivnijim. U budućnosti će ih biti još i više. Iako je Karlovac zadnji ušao u taj mehanizam, realizirani su svi projekti iz ITU mehanizma 1. generacije, a sad je prilika za realizirati ITU mehanizam 2. generacije u kojem su 33 milijuna eura za gradske projekte", izjavio je ovaj tjedan u Karlovcu ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić

Ministar je obišao prostor istražne bušotine geotermalnih izvora u Šumbaru, projekt vrijedan nešto manje od 1,1 milijun eura, koji sufinanciraju vlade Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te Ministarstvo iz programa Energija i klimatske promjene. Novim ugovorom Ministarstvo je za projekt izdvojilo dodatne 64 tisuće eura, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca.

 

Korištenje geotermalne energije

"Imamo pripremljen sav 'papirnati' dio. Sredstva koja su potrebna ponajprije za istražnu bušotinu su prilična, a taj rizik koji se uvijek javlja kod ovakvih projekata želimo malo 'rasporediti', podijeliti s Vladom i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i vjerujem da ćemo uspjeti. Cilj nam je grijati Karlovac na geotermu. Centralni toplinski sustav ima nešto više osam tisuća korisnika, prilično je zatvoren, nedavno je obnovljeno 16 km vrelovoda i Gradska toplana je pripremljena za korištenje geoterme, obnovljivih izvora energije. Vjerujem da u skoroj budućnosti naš grad može biti pravi primjer grijanja na zelenu energiju", izjavio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić

Dodatak ugovoru od 64 tisuće eura, prema riječima ministra, trebao bi biti doprinos tom karlovačkom projektu da krene što prije, što bolje i što brže u realizaciju.

"Radi se o iznimno vrijednom, strateškom projektu, kako za Karlovac tako i cijelu Hrvatsku jer vidimo da se pokreće priča o geotermalnom potencijalu kojim već dugo raspolažemo. Od Slavonije prema Karlovcu rješava se desetak projektno-tehničkih dokumentacija; Karlovac i Bjelovar su to riješili i krenuli s bušenjima i na tome čestitam. Ovo je vrijedan projekt koji će pridonijeti tome da se Karlovčani griju na zelenu i učinkovitu energiju. Potencijal ovdje je uistinu izniman, za 22 tisuće kućanstava, a bušotina će ići na dvije tisuće metara i opskrbljivati Karlovac putem tvrtke za toplinarstvo", rekao je ministar.

 

Bolja budućnost

On je potom sudjelovao na završnoj konferenciji projekta 'Solarizacija ustanova Grada Karlovca – SolariKA', u sklopu kojeg su postavljene fotonaponske elektrane na krovove 14 dječjih vrtića, osnovnih škola i Hostela u Selcu. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška, a njegova ukupna vrijednost je 447.438 eura. Na bespovratna sredstva otpada 85 posto (380.322 eura), a Grad Karlovac izdvaja gotovo 67 tisuća eura.

"U ključnom smo trenutku izgradnje bolje budućnosti, posebice u vidu pronalaska novih i čistih izvora energije. Ovo je fantastičan način za dobivanje nove energije, održiv i dobar za okoliš. Hrvatska je pokazala velik interes za korištenje obnovljivih izvora energije, a Norveška je tu partner koji će pomoći kako može", izjavio je zamjenik norveškog veleposlanika Helge Klouman Marstrander.

TAGOVI