Hidrodinamička ispitivanja geotermalne bušotine

Autor: B. O. Objavljeno: 27.03.2024. 🕜 13:27 Lokacija: Križevci
  • Trg Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima (izvornik: Grad Križevci, 2021.)

• Križevci, gradovi, javna rasvjeta
    Izvor: Grad Križevci

Utvrđivanje mogućih količina pridobivanja geotermalne vode i plina otopljenog u vodi, ležišna temperatura i tlak, fizikalno-kemijske značajke vode i plina te ležišnih parametara za izračun rezervi geotermalne vode

Zbog provedbe hidrodinamičkih ispitivanja na geotermalnoj bušotini Križevčanka-1, ovaj tjedan na Ratarni u Križevcima održana konferencija za medije na kojoj su o projektu govorili križevački gradonačelnik Mario Rajn i nadzorni inženjer Mario Jukić.

Rajn je izjavio kako je u tijeku istraživanje potrebnih parametara za dobivanje geotermalne vode, potencijal koji je poznat od ranije. Međutim, ono što je dosad bilo propušteno napraviti, a sada će se dobiti je Elaborat rezervi kojim se utvrđuje stvarno stanje ležišta i koji je ključni element na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju.

Projektni partner, Komunalno poduzeće Križevci, iz sredstava projekta je kupilo crpku kako bi istraživanje bilo provedeno što kvalitetnije te kako bi se rezultati mogli koristiti za izradu projektne dokumentacije za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u blizini izvora. Također, bit će napravljena dokumentacija za novu, potencijalno utisnu bušotinu, smještenu oko 1,5 km južnije od postojeće, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca.

 

Toplana u funkciji

"Vrijednost je i ono što grad promovira do 2030., a to je energetska neovisnost, geoterma kao izvor je itekako značajan, posebice u smislu toplinske energije i nama je benefit što imamo neposredno blizu bušotine i izravno korisnike koji su u konačnici i javni korisnici. Naravno da će to puno značiti i za dekarbonizaciju grada u cjelini", istaknuo je Rajn. 

O tehničkim elementima projekta i istraživanja govorio je Mario Jukić, naglasivši kako će se ispitivanja provoditi sve do ustaljenja radnih uvjeta kakvi se očekuju jednog dana kada bi postrojenje, toplana, bili u funkciji.

Hidrodinamička ispitivanja provode se u sklopu projekta 'Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca' koji je sufinanciran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. – Programa 'Energija i klimatske promjene'. Nositelj projekta je Grad Križevci, a partneri Komunalno poduzeće Križevci i tvrtka Efla.

Hidrodinamička ispitivanja provodi tvrtka Crosco, a vrijednost iznosi 170.941,80 eura. Njima će se ustanoviti moguća količina pridobivanja geotermalne vode i količine plina otopljenog u vodi. Zatim, ležišna temperatura i tlak, fizikalno-kemijske značajke vode i plina te će se, na temelju interpretacije mjerenih podataka, utvrditi ležišni parametri za izračun rezervi geotermalne vode.

TAGOVI