Koraci do energetske zajednice građana

Autor: N. D. Objavljeno: 26.03.2024. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb
  • Zadružna sunčana elektrana u Križevcima (izvornik: ZEZ)

• sunčane elektrane, energetske zadruge, ZEZ
    Izvor: ZEZ

Kompleksna procedura najčešće odbija građane

U sklopu projekta LOGYCO, Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) izradilo je Vodič za osnivanje energetskih zajednica građana (EZG). U Hrvatskoj je njezino osnivanje omogućeno prema ZOTEE-u, ali do sada nije registrirana ni jedna zajednica jer je proces vrlo kompleksan. Umjesto toga, građabi se radije odlučuju na energetske zadruge kojih je još uvijek nekoliko. Vodič navodi potrebnu dokumentaciju i glavne korake za osnivanje EZG u Republici Hrvatskoj. Opisan je administrativni proces prijave i osnivanja EZG te proces instaliranja solarne elektrane za EZG.

Projekt LOGYCO ima za cilj podizanje svijesti i kompetencija građana i lokalnih aktera o energetskim zajednicama, potičući ih na aktivno sudjelovanje u tržištu energije kao “prosumera”.

Kroz obrazovne aktivnosti, izradu smjernica i razmjenu znanja s iskusnom njemačkom energetskom zajednicom, projekt želi osnažiti manje iskusne hrvatske i srpske partnere. Fokusirajući se na dvije lokalne zajednice u Hrvatskoj i Srbiji, projekt će organizirati info dane, radionice i distribuciju brošura kako bi građani postali svjesniji energetskih i klimatskih pitanja te aktivniji u lokalnim zajednicama.

 

TAGOVI