Plutajuća sunčana elektrana na jezeru Družmirje

Autor: B. O. Objavljeno: 27.03.2024. 🕜 11:00 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)
  • Zastave na zgradi sjedišta HSE-a u Ljubljani (izvornik: HSE, 2022.)

• HSE, zgrade
    Izvor: HSE

Fotonaponski sustav snage 140 MW, prema najavama, neće zauzimati više od polovice površine jezera

Planovi slovenske elektroenergetske tvrtke HSE (Holding Slovenske elektrarne) usmjereni su prema razvoju naprednih tehnologija pomoću kojih će se električna i toplinska energija u budućnosti proizvoditi sigurno i pouzdano, ali i na ekološki prihvatljiviji način nego što je to danas slučaj.

Jedan od projekata kojim bi se to moglo postići u Šaleškoj dolini je plutajuća sunčana elektrana na Družmirskom jezeru. Elektrana, koja bi predstavljala značajno razvojno postignuće  grada Šoštanja, bila bi smještena od 150 do 200 metara od obale na zapadnom i do 400 metara od obale na jugozapadnom dijelu. 

Fotonaponski sustav instalirane snage 140 MW, prema najavama, neće zauzimati više od polovice površine jezera

Plutajuća sunčana elektrana bit će projektirana tako da očuva ekološki i kemijski status jezera Družmirje, uz uvažavanje ekoloških zahtjeva riba, ptica i drugih životinjskih vrsta. Ona neće stvarati štetne emisije, a pristup vodi bit će omogućen duž cijele obale jezera. 

Usporedo s postavljanjem plutajuće sunčane elektrane, uredit će se i okolni prostor jezera za potrebe turizma, sporta i rekreacije. 

Veliki dio jezera Družmirje i njegova cijela obala dugoročno će biti namijenjena za vodene i obalne aktivnosti, uz šetnice uz nasipe, javlja HSE

TAGOVI