Sunčana elektrana za porečki dom za starije i nemoćne

Autor: B. O. Objavljeno: 07.11.2023. 🕜 09:30 Lokacija: Poreč
  • Panorama Poreča u sumrak (izvornik: Josef Gadermeier, Pixabay, 2021.)

• Poreč, Istra, Istarska županija, gradovi, turizam
    Izvor: Josef Gadermeier / Pixabay

Ususret devetom javnom objektu s fotonaponskim sustavom u Poreču

Nakon što je Poreč na već osam javnih objekata – nekadašnjem odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, školama u Novoj Vasi i Žbandaju te vrtićima u Dračevcu, Varvarima i Baderni postavio sunčane elektrane, na tamošnjem objektu Doma za starije i nemoćne osobe započela je ugradnja fotonaponskog sustava nazivne snage 58,995 kW. Prema očekivanjima, radovi će biti dovršeni u sljedećih mjesec dana.  

Proizvodnjom iz obnovljivih izvora planira se zadovoljiti nešto više od 25 posto prosječnih godišnjih potreba doma za električnom energijom. K tomu, očekivano smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tCO2/god.

U Poreču podsjećaju kako je uspješnom prijavom projekta 'Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju' taj grad osigurao bespovratna sredstva za postavljanje fotonaponskog sustava na zgradu doma.

Projekt 'Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju' financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška Financijskim mehanizmom Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz sufinanciranje Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. 

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a ukupna vrijednost 1,4 milijuna eura. Proračun Grada Poreča iznosi gotovo 82 700 eura, uz stopu sufinanciranja od 85 posto.

Inače, ostalih osam elektrana ukupne nazivne snage 100 kW u proteklih osam godina rada proizvelo je gotovo od 1,2 milijuna kW h zelene električne energije, čime su emisije CO2 u okoliš smanjene za oko 325 tona, objavljeno je na stranicama Grada Poreča.

TAGOVI