Opskrba povijesne jezgre elektrovučnim vozilima

Autor: B. O. Objavljeno: 07.06.2024. 🕜 11:41 Lokacija: Dubrovnik
  • Gruod (središte Dubrovnika) sa Zidina (foto: BL, prosinac 2021.)

• Dubrovnik, gradovi, baština, Dubrovačko-neretvanska županija
    Izvor: B.L.

Sanitat Dubrovnik nabavio nova vozila za opskrbu bez emisija

Komunalna tvrtka Sanitat Dubrovnik nabavila je četiri nova elektrovučna vozila za potrebe opskrbe povijesne jezgre. 

Vozila francuskog proizvođača Goupil vrijedna su 297.722.40 eura s PDV-om, tj. 74.430,50 eura po vozilu. Sanitat Dubrovnik tako od ovog tjedna raspolaže sa šest kvalitetnih vozila prilagođenih prometovanju povijesnom jezgrom, čime je razina komunalne usluge dostave gospodarstvenicima i građanima podignuta na veću razinu.

"Siguran sam da će ova razina usluge rasti i u nadolazećim godinama, posebice sa specijaliziranim vozilima. Ponajprije mislim na ona vozila koja će omogućiti prijevoz zamrznute hrane od Ploča do samog objekta", rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je nazočio ovotjednom uručenju vozila na pretovarnoj zoni na Pločama. 

On je, k tomu, najavio trajno rješenje problematike pretovarne zone u drugoj fazi projekta, ugradnjom cjelokupne zone ispod platoa i u podzidima postojećeg parka, čime će se sadašnji prostor zone pretvoriti u trg dostupan javnosti.

 

Trajanje baterije

Direktorica Sanitata Dubrovnik Klaudija Barčot je pak pojasnila način funkcioniranja opskrbe.

"Pretovarna zona funkcionira od pet do 18 sati za zaprimanje tereta, u gradu je izuzetak od sedam i pol do osam kada se ne smije voziti u povijesnoj jezgri. Ujutro gledamo glavninu voziti elektrovučnim vozilima, dok ostatak dana imamo četiri električne prikolice kada se krećemo po gradu, s obzirom na koncentraciju gostiju to nam je puno lakše i jednostavnije", kazala je. 

Moderna vozila tehnički su potpuno opremljena, duljine 3675 mm, širine 1305 mm, širine kabine 1200 mm te ukupne nosivosti 2100 kilograma. Po riječima dobavljača, komercijalnog predstavnika tvrtke Eol-ekos Stipe Tokića, trajanje baterije je otprilike 48 sati, objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika.

TAGOVI