Dostava u gradsko središte bez emisija

Autor: B. O. Objavljeno: 06.06.2024. 🕜 10:00 Lokacija: Beč (Austrija)
  • Panorama Beča (foto: BL, lipanj 2018.)

• Beč, gradovi, Austrija
    Izvor: B.L.

Tridesetak tvrtki se obvezalo da će od ovog ljeta sve svoje vožnje u 1. i 2. bečkom okrugu obavljati električnim vozilima

Bečko gospodarstvo pilot-projektom 'Zero Emission Transport' pokazuje da je promet bez emisija CO2 moguć već danas: pod vodstvom Bečke gospodarske komore tridesetak se tvrtki obvezalo da će od ovog ljeta sve svoje vožnje u 1. i 2. bečkom okrugu obavljati električnim vozilima. U projektu sudjeluju razne djelatnosti, od velikih logističkih tvrtki do malih obrtnika, a ostvarivanju zajedničkog cilja da glavni grad Austrije do 2040. postane klimatski neutralan neprestano se pridružuju nove tvrtke. 

Promet je jedan od najvećih onečišćivača u velegradu kao što je Beč, a prelaskom na, primjerice, električna vozila staklenički plinovi mogu se znatno smanjiti.

 

Ulaganje gradske uprave

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig istaknuo je povodom predstavljanja projekta kako austrijski glavni grad nije samo grad s najvišom kvalitetom života na svijetu, nego i gospodarski motor Austrije, a za to su zaslužne bečke tvrtke. One sada s gradskom upravom i Bečkom gospodarskom komorom dobrovoljno poduzimaju potrebne korake kako bi se grad dekarbonizirao.

Naravno, ne raspolažu sve uključene tvrtke isključivo električnim dostavnim vozilima, ali se u gradu nadaju kako će se to tijekom sljedeće tri godine, koliko traje projekt, promijeniti. I sama gradska uprava ulaže oko 56 milijuna eura kako bi svoj vozni park elektrificirala, navodi se u priopćenju Međunarodnog ureda Grada Beča.

Bečka energetska tvrtka Wien Energie također podržava projekt pa tako poduzećima koja sudjeluju nudi postavljanje punionica električnih vozila na mjestima koja sama izaberu. Vrijeme koje je potrebno za utovar ili istovar tako će se moći koristiti i za napajanje vozila električnom energijom. 

 

Subvencije za građane

Poboljšanjem infrastrukture želi se potaknuti i ostale tvrtke da se prijave na projekt 'Zero Emission Transport'. 

Jedna od tvrtki koja sudjeluje je i Austrijska pošta. Ona je Grazu, Innsbrucku i Salzburgu već pokazala da je dostava pošiljki moguća i bez ispuštanja CO2. Kako su iz Austrijske pošte istaknuli, do kraja 2024. u bečkom 1. i 2. okrugu sve će dostave biti bez emisije stakleničkih plinova, a nadaju se kako će do kraja 2025. to proširiti na područje čitavog grada.

Beč se već dugi niz godina angažira oko prometa bez emisije CO2. U 70-im godinama prošlog stoljeća počelo se s izgradnjom i poboljšanjem infrastrukture za javni prijevoz, a 90-ih se uveo sustav javnog iznajmljivanja bicikla kao važne alternative prometu osobnim vozilima. Osim toga, taj austrijski grad ulaže u izgradnju punionica električnih vozila te građanima nudi subvencije za kupnju električnih automobila.

TAGOVI