Njemački kancelar odbacuje protekcionizam

Autor: B. O. Objavljeno: 11.06.2024. 🕜 09:35 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Autoceste; Njemačka; promet (FOTO: Jennifer Latuperisa-Andresen, 2023.)
    Izvor: Jennifer Latuperisa-Andresen

Olaf Scholz ne vjeruje u zatvaranje njemačkog tržišta za inozemnu konkurenciju

Njemačka ne vjeruje u zatvaranje svojeg tržišta za inozemnu konkurenciju, rekao je kancelar Olaf Scholz na događaju u proteklu subotu povodom obilježavanja 125. godišnjice tvornice proizvođača automobila Opel u Rüsselsheimu.

"Ne zatvaramo svoja tržišta stranim tvrtkama, jer ne želimo da se to dogodi našim tvrtkama", rekao je Scholz tijekom svečanosti u toj tvornici jugozapadno od Frankfurta.

Protekcionizam i carinske barijere u suprotnosti s trgovinskim pravilima "jednostavno sve čine skupljim, a sve nas siromašnijima", rekao je.

Izražavajući povjerenje u njemačku automobilsku industriju, Scholz je rekao kako ne sumnja u to da će Njemačka i u ovom stoljeću nastaviti biti lider, "ako se oslanjamo na napredak i obnovu". Za to je potrebna slobodna i poštena globalna trgovina, rekao je.

 

Političke odluke

Scholzove primjedbe bile su u suprotnosti s posebnim uvoznim carinama od 100 posto koje su Sjedinjene Američke Države uvele na kineska električna vozila, usred optužbi da Peking narušava tržišno natjecanje u električnim vozilima državnim subvencijama.

Europska unija također ispituje utjecaj kineskog uvoza na europsko tržište u toj djelatnosti.

Izvršni direktor Opela Florian Huettl rekao je da tvrtka planira proširiti kapacitet proizvodnje električnih vozila. "Od 2025. svaki će novi Opelov model biti isključivo električni na baterije", rekao je na skupu, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Krajem travnja Huettl je postavio cilj Opelu da od 2028. nudi samo električna vozila u svojoj europskoj ponudi. No, ta industrija također ovisi o političkim odlukama, rekao je, nakon što su njemački poticaji za električne automobile ukinuti u prosincu.

TAGOVI