Od ove godine u Zagrebu!

Autor: Objavljeno: 27.06.2013. 🕜 11:22 Lokacija:

Prvi Klima-forum održan je 2007. godine u Zadru i odmah je privukao veliku pozornost stručne javnosti, a sljedeća dva Foruma također su održana u Zadru. No, od ove godine Forum će se održavati u Zagrebu i to kao jednodnevni stručni skup, ali to nisu jedine novosti!

Klima-forum 2013.

Što je bilo na dosadašnjim Klima-forumima?

Klima-forum je zamišljen kao mjesto za okupljanje i razmjenu znanja, iskustava i mišljenja svih kojima su tehnika hlađenja, ventilacije i klimatizacije dio svakodnevnog posla ili koji s time dolaze u vezu kao što su projektanti, instalateri i serviseri opreme za hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, konzultanti i investitori, predstavnici proizvođača i trgovaca opreme za hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, znanstvenici, istraživači i studenti visokoškolskih ustanova, dužnosnici državnih i inspekcijskih tijela i ustanova iz područja graditeljstva i zaštite okoliša iz Hrvatske i susjednih zemalja te mnogi drugi.

Prvi Klima-forum održan je 2007. godine u Zadru i odmah je privukao veliku pozornost stručne javnosti, što je također vrijedilo za Forume održane 2009. i 2011. godine, također u Zadru. Pri tome je, osim predavanja i zajedničkih druženja svih okupljenih, bilo moguće obići i nekoliko zanimljivih objekata u Zadru i okolici kao što su, primjerice, fotonaponska instalacija 'Pozdrav Suncu' na zadarskoj rivi, Športski centar 'Višnjik', odnosno Košarkašku dvoranu 'Krešimir Ćosić' i zadarske gradske bazene s pripadajućim termotehničkim instalacijama te hotelsko-turistički kompleks 'Hotels & Residences Punta Skala' u Petrčanima.

No, kako 'Stalna na tom svijetu samo mijena jest', ove godine je došlo vrijeme za promjene. Pri tome se kao prva i najvažnija ističe promjena mjesta održavanja, a to je hotel 'Antunović' Zagreb, lokacija na kojoj se već više godina za redom uspješno održavaju stručni skupovi koje organizira ENERGETIKA MARKETING. Uz to, tu je i skraćenje trajanja programa na jedan dan, čime se željelo što više izaći u susret potencijalnim sudionicima, a posebice malim poduzetnicima kao što su projektanti, instalateri i serviseri termotehničkih instalacija kojima u današnjem užurbanom i dinamičnom vremenu ponekad nije lako izdvojiti dva dana za izbivanje s posla (a o gospodarskoj krizi da se i ne govori!).

Ipak, baš kao što se pokazalo na primjeru Plinarskog foruma, s pravom se može očekivati da se ta promjena mjesta održavanja i duljine trajanja skupa neće odraziti na kvalitetu programa. Dapače, on će biti još sadržaniji i dinamičniji.

Što donosi Klima-forum 2013?

U skladu sa spomenutim skraćenjem trajanja na jedan dan, program ovogodišnjeg Foruma podijeljen je na četiri tematske cjeline, pri čemu će u svakoj biti dovoljno vremena da se razvije diskusija i tako mnogo bolje uoče problemi u području tehnike hlađenja, ventilacije i klimatizacije te svim srodnim područjima, ali i daju konstruktivni prijedlozi i smjernice za njihovo rješavanje.

Tako će se u prvoj tematskoj cjelini, pod naslovom 'Globalno & lokalno', dati pregled sadašnjeg stanja regulative (zakona, podzakonskih i strukovnih propisa, normi i europskih direktiva) koja se odnosi na hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju te srodna područja, ali i prikazati kakvo je stanje s primjenom novih radnih tvari u tehnici hlađenja te koje su novosti u vezi s napuštanjem primjene, oporabom i zbrinjavanjem pojedinih radnih tvari koje su štetne za okoliš. Konačno, prikazat će se i stanje na tržištu opreme i uređaja za hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju u Hrvatskoj i svijetu.

Druga tematska cjelina naslovljena je 'Ventilacija & klimatizacija' i bit će posvećena upravo opremi za sustave hlađenja, ventilaciji i klimatizacije, tehnici spajanja, upravljanju u regulaciji, ali i dizalicama topline i mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije za hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju.

U trećoj tematskoj cjelini, pod naslovom 'Učinkovitost i sigurnost' obradit će se problematika energetskih pregleda i energetske certifikacije zgrada, s naglaskom na analizu potrošnje energije za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju u zgradama s glavnim ciljem upravo smanjenja te potrošnje. Uz to, bit će riječi i o toplinskim izolacijama, ali i o zaštiti od buke i od požara, vezano uz sustave hlađenja, ventilacije i klimatizacije..
I na kraju, u četvrtoj tematskoj cjelini koja nosi naslov 'Projekti i rješenjima' bit će riječi upravo o projektiranju i izvođenju sustava hlađenja, ventilacije i klimatizacije. U skladu s time, bit će predstavljeni najzanimljivija nova rješenja, ali i nekoliko najzanimljivijih novih projekata koji su ostvareni u proteklih nekoliko godina.

Što je sa stručnim usavršavanjem?

Kao i kod svih drugih stručnih skupova koje organizira ENERGETIKA MARKETING, nositelj programa stručnog usavršavanja i ovaj put je Hrvatska stručno-znanstvena udruga za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO). Tako osobe koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva te su obveznici stručnog usavršavanja, svojom prisutnošću na Forumu ostvaruju bodove u skladu s Pravilnikom o stručnom ispitu te upotpunjavanju i usavršavanju znanja osoba koje obavljaju poslove prostornog uređenja i graditeljstva (NN 24/2008 i 141/2009).
Sudionici svojom prisutnošću na Forumu ostvarit će ukupno 10 bodova, od čega četiri boda iz regulative.

Galerija slika

TAGOVI