Najskuplja zgrada na svijetu

Autor: B.L. Objavljeno: 27.06.2013. 🕜 13:13 Lokacija:

U New Yorku se upravo završava najviša i ujedno najskuplja zgrada u SAD-u. Zgrada se nalazi na adresi One World Trade Center, odnosno na mjestu nekadašnjih ‘Twinsa’. Toranj simboličnog naziva Toranj slobode (eng. Freedom Tower) visok je 542 m, a ukupna vrijednost projekta penje se na astronomskih 3,8 milijardi američkih dolara.

Na mjestu prije 11 godina srušenih nebodera Svjetskog trgovačkog centra pred dovršetkom su radovi na novoj zgradi pod nazivom One World Trade Center. Novi Svjetski trgovački centar će ujedno biti najviša i najskuplja zgrada u SAD-u. Osim toga, projektanti su htjeli da zgrada bude održivi i najsigurniji neboder na svijetu.
Neboder One World Trade Center ima 105 katova, od kojih je više od 70 predviđeno za poslovne prostore. Ukupna visina nebodera, uključujući antene, iznosi 542 m te nije slučajna. Naime, preračunato u stope, radi se o visini od 1776 stopa, što se povijesno veže uz datum 4. srpnja 1776. godine, odnosno dan kada je SAD proglasio neovisnost o Velikoj Britaniji.

Visoki troškovi gradnje

Na samom početku gradnje investicija se procjenjivala na 1 milijardu američkih dolara, da bi na kraju dostigla vrijednost od nevjerojatnih 3,8 mlrd. dolara. Kada se u obzir uzme površina oko 280 000 m2, troškovi gradnje iznose 13 600 USD/m2. Za usporedbu, gotovo 290 m viši neboder Burj Khalifa u Dubaiju u UAE-u i nešto niži neboder Taipei 101 u Taipeiju na Tajvanu, čine se vrlo povoljnima, s troškovima nižima od 4000, odnosno 5000 USD/m2.
Osim sigurnosnih karakteristika, utjecaj na okoliš, održivost i energetska učinkovitost imali su ključnu ulogu, još od najranijih faza projektiranja. To potvrđuje i certifikat prema standardu LEED Američkog savjeta za zelenu gradnju (AGBC). No, pri tome je zatraženo dobivanje ‘samo’ zlatne oznake jer bi platinasta oznaka još dodatno povisila troškove.


Ilustracija 1 - One World Trade Center u fazi dovršavanja...

Opskrba električnom energijom

One World Trade Center čak 70% potreba za električnom energijom pokriva iz obnovljivih izvora, poput vjetroelektrana i hidroelektrana. Uz to, električna energija se proizvodi i iz dvanaest gorivnih ćelija ukupne električne snage 4,8 MW. Za smanjivanje potrošnje električne energije, rasvjeta u prostorijama se automatski prilagođava jakosti dnevnog svjetla.

Grijanje, priprema potrošne tople vode, hlađenje, ventilacija i klimatizacija

Toplinski učin od 5,4 MW, koji se dobiva kao nusprodukt u gorivnim ćelijama, koristi se za pripremu potrošne tople vode i pogon apsorpcijskih rashladnih uređaja.
Za hlađenje nebodera služi centralni visokoučinkoviti rashladni sustav učina 43 MW. Pri tome se za odvođenje topline iz kondenzacijskih jedinica rashladnog sustava koristi voda iz obližnje rijeke Hudson u količini 7000 m3/h. Za dodatno hlađenje objekta služi i kišnica, koja se ujedno koristi za gašenje požara.
Kako bi se izbjegao sindrom bolesne zgrade (eng. sick building syndrome) i smanjio protok vanjskog zraka u sustavu klimatizacije, pri gradnji su isključivo korišteni materijali koji ne utječu na kvalitetu zraka, odnosno koji ne sadržavaju hlapive organske spojeve (VOC). Osim toga, u cijelom objektu je postavljeno više od 3000 senzora za mjerenje razine ugljikovog dioksida te se protok vanjskog i optočnog zraka u sustavu ventilacije i klimatizacije prilagođava u ovisnosti o kvaliteti zraka u prostorijama.
Iako još nisu dostupni konačni podaci o rashladnom učinu i protoku zraka u sustavu ventilacije i klimatizacije, procjenjuje se da će za održavanje projektiranih uvjeta u svim prostorijama zgrade One World Trade Center trebati protok vanjskog, svježeg zraka oko 1,4 milijuna m3/h.


Ilustracija 2 - ... i vizija pogleda na Manhattan kada bude konačno dovršen

Veliko zanimanje za najam prostora

Kako bi se najskuplja zgrada na svijetu zaštitila od terorističkih napada, provala, prirodnih katastrofa, požara i dima, vanjska konstrukcija te razni sustavi posebno su osigurani, dok su za evakuaciju osoba predviđena 73 dizala. Osim toga, zgrada je pod stalnim nadzorom posebne policijske postaje.
Iznajmljivanje ureda u One World Trade Centeru zasigurno zvuči primamljivo te je za mjesečnu ratu potrebno izdvojiti oko 130 USD/m2. Trenutačno ima još slobodnih kapaciteta, iako su neke tvrtke iznajmile prostore ukupne površine čak 93 000 m2 (izdavačka kuća Condé Nast) i 18 000 m2 (China Center New York).
Dakako, osim poslovnih prostora, neboder ima i ugostiteljske i turističke sadržaje.

TAGOVI