Primjer dobre prakse: rekonstrukcija kotlovnice u Elanu

Autor: B.L. Objavljeno: 16.01.2024. 🕜 10:20 Lokacija: Begunje na Gorenjskem (Slovenija)
  • Triglav, najviši vrh i simbol Slovenije (izvornik: Eva Bocek / Shutterstock)

• Triglav, Alpe, planine, Slovenija
    Izvor: Eva Bocek / Shutterstock
  • Drvna sječka (izvornik: Toenne / Shutterstock, 2019.)

• sječka, biomasa
    Izvor: Toenne / Shutterstock

Elan je jedna od najinovativnijih svjetskih tvrtki koja teži održivom razvoju i obnovljivim izvorima pridaje veliku važnost. Pri obnovi dotrajale kotlovnice, stare i više od 20 godine, u suradnji s tvrtkama Kovintrade i Hargassner ugrađena je nasuvremenija oprema za iskorištavanje drvne biomase.

Poznati slovenski proizvođač sportske opreme Elan na sanaciju kotlovnice prvenstveno se odlučio radi osiguravanja energetske samodostatnosti i održive proizvodnje. Tako je stari kombinirani kotao na biomasu i plin domaćeg proizvođača KIV i nazivnog učina 1250 kW zamijenjen kotlom na biomasu Magno SR austrijskog proizvođača Hargassner, pri čemu su povećane mogućnosti za iskorištavanje vlastitih ostataka iz proizvodnih procesa. Nova kotlovnica omogućit će pokrivanje svih potreba za grijanjem i ujedno osigurati čišći okoliš.

 

Visokoučinkoviti suvremeni kotao za grijanje na drvnu sječku

Novi kotao zamijenio je stari i neučinkoviti koji je kao gorivo koristi plin i drvnu prašinu. Toplina se sada proizvodi isključivo iz drvne biomase i to iz drvne sječke i prašine. Drvna prašina nastaje u proizvodnim procesima u tvrtki, čime je ostvarena djelomična energetska samodostatnost, a smjesa drvne sječke i prašine predstavlja optimalan izvor energije. Kotlovnica je izrađena u skladu s najvišim standardima i ima ugrađen ciklonski filtar koji osigurava čist zrak i ekološki prihvatljivo grijanje. Ugrađeni kotao Hargassner Magno SR ubraja se u tehnički najkvalitetnije kotlove na grijanje na drvnu biomasu i ima najvišu razinu učinkovitosti i male emisije. Osim što su njegovom primjenom smanjene štetne emisije, značajno su sniženi troškovi za grijanje.

 

Izgradnja kotlovnice

Iskusni inženjeri i voditelji projekata iz tvrtke Kovintrade iz Celja izradili su cjelovito individualno rješenje sustava grijanja u Elanu. U suradnji s tvrtkom Hargassner ugradili su kotao na sječku Magno SR nazivnog toplinskog učina 995 kW. Sustav grijanja sada je posve automatiziran, od doziranja goriva, čišćenja kotla i otpepeljavanja, do upravljanja. Gorivo se u kotlove dovodi iz tri silosa pomoću pokretnih transportnih pužnica, pri čemu se može uzimati iz jednog, dva ili sva tri silosa istodobno, ovisno o odgovarajućoj smjesi sječke i prašine. Ukupna površina silosa je oko 650 m3. Ugrađena su i dva spremnika topline ukupnog volumena 20 000 l. Upravljanje kotlovnicom odvija se pomoću posebno razvijenog Hargassnerovog industrijskog upravljačkog sustava, a automatika kotla integrirana je u centralni upravljački sustav.

Ugradnjom novog kotla na drvnu biomasu Elan je ostvario nekoliko prednosti: prostore će moći grijati vlastitim drvnim otpadom, a zahvaljujući primjeni obnovljivih izvora brinuti se o održivom razvoju.


Zašto je drvna biomasa odličan izbor za veće objekte?

Primjena grijanja na biomasu danas je u porastu zbog brojnih prednosti. Napredni sustavi grijanja i rastuća ekološka svijest znače da sve više tvrtki odabire izvore topline koji su neutralni s obzirom na emisije ugljikovog dioksida i stoga ekološki prihvatljivi. U usporedbi s drugim energentima za grijanje, biomasa je i cjenovno pristupačnija, pri čemu su moguće uštede na energiji i do 50%. Budući da je u Sloveniji i drugim zemljama središnje Europe drvna biomasa na raspolaganju u velikim količinama, cijene mogu biti i još niže.

Zahvaljujući širokom rasponu izvedbi i toplinskog učina kotlova, do 2500 kW, Hargassner može pokrivati sve potrebe za grijanjem i pripremom potrošne tople vode. Njegovi kotlovi već desetljećima ostvaruju najveću pouzdanost u zahtjevnom i kontinuiranom radu, a namijenjeni su za iskorištavanje šumske (drvne) biomase s malim ili srednjim udjelom vlage. To znači udio vlage u rasponu 8 - 60%, odnosno vlažnost drveta do 150%. Kvaliteta opreme, izvedba i ispravno projektiranje sustava grijanja osigurat će ekonomično, pouzdano i dugotrajno grijanje. Pri tome upravo sustavi grijanja industrijskih objekata zahtijevaju pozorno projektiranje i primjenu prilagođenih rješenja, po mjeri.

 

Više o rješenjima za grijanje i energetsko iskorištavanje biomase (ali i bioplina) moći će se vidjeti i čuti na ovogodišnjem seminaru Biomasa & bioplin koji se održava 18. travnja u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu.

 

TAGOVI