Najveća učinkovitost s inteligentnim rješenjima za crpke

Autor: B.L. Objavljeno: 09.10.2023. 🕜 10:19 Lokacija: Zagreb
  • Grundfosove crpke TPE i NBE (izvornik: Grundfos, 2023.)

• Grundfos, crpke
    Izvor: Grundfos
  • Novi Grundfosovo logo, iz 2023. (izvornik: Grundfos, 2023.)

• Grundfos, logo
    Izvor: Grundfos

Grundfos TPE, NBE, NKE, NBGE, NKGE - cjelokupan program crpki dostupan je sada i s IE5 motorima

Komercijalne zgrade i industrijska rješenja pokrivaju široko područje primjene, pri čemu svako ima svoje pojedinačne značajke. Bez obzira na to radi li se o specificiranju sustava grijanja za poslovnu zgradu ili industrijski sustav hlađenja za tvornicu, rješenja za sustave crpki koje nudi Grundfos donose novu razinu energetske učinkovitosti, inteligencije i pouzdanosti i razvijena su da savršeno odgovaraju cijelom sustavu.
 

Vodeći u inteligentnim rješenjima

Naime, TPE, NBE i NKE su crpke, motor i frekvencijski pretvarač u jednom proizvodu. Zajedno s različitim osjetnicima, ti uređaji omogućavaju dinamična i inteligentna rješenja za mnoge industrijske i komercijalne primjene kao što su:
• sustavi daljinsko grijanja (toplinarski sustavi)
• sustavi grijanja
• sustavi daljinskog hlađenja
• sustavi grijanje i klimatizacija
• cirkulacija tople vode
• sustavi za hlađenje
• sustavi za pranje i čišćenje
• drugi industrijski sustavi.


Povećajte uštedu energije

Grundfos ima sjajnu vijest koja će vam pomoći uštedjeti vodu i energiju, a i smanjiti troškove na svim vašim sadašnjim i budućim projektima. Vrhunski Grundfos motori s oznakom IE5 sada dolaze kao standard u cijeloj seriji crpki TPE, podižući razinu kvalitete u inteligentnim crpnim rješenjima. Gubici na motorima IE5 su za 30% manji od onih na IE3 motorima, što odgovara ekvivalentu od 500 W pri punom opterećenju. Štoviše, vrijeme povrata ulaganja je za 25% kraće u odnosu na IE3 motore.

 

Serija 'in-line' crpki

 

Jednostupanjske 'in-line' crpke TPE smanjuju potrošnju energije, snižavaju troškove životnog ciklusa i podižu standard u inteligentnim crpnim rješenjima. Najviša IE5 učinkovitost je standardna u opsegu do ≤ 22 kW, čime se povećavaju uštede na energiji i smanjuju emisije ugljikovog dioksida u životnom ciklusu. Inteligentni asortiman uključuje poboljšanu povezanost i fleksibilnost uz priključke za Modbus RTU i Bluetooth kao standard, besprijekorno povezivanje s bilo kojim sustavom upravljanja zgradom (BMS) pomoću aplikacije Grundfos GO ili rješenja u oblaku.

S ugrađenim frekvencijskim pogonom, mehaničkom brtvom vratila i sigurnim isključenjem okretnog momenta, crpka TPE je robusno i pouzdano rješenje za mnoge industrijske i komercijalne primjene u zgradama.

 

Serija crpki NBE/NKE/NBGE/NKGE

Crpke s kratkom (NBE, NBGE) i s dugom spojnicom (NKE, NKGE) savršen su izbor kada je potrebna crpka s bočnim usisom i integriranim frekvencijskim pretvaračem. Sve crpke su nesamousisne, jednostupanjske, centrifugalne i spiralne, s aksijalnim usisnim i radijalnim ispusnim priključkom i horizontalnim vratilom. Poznate su po svojoj čvrstoći i pouzdanosti i savršene su čak i za najzahtjevnije primjene. Područja primjene pri tome uključuju vodoopskrbu, industrijsko povećanje tlaka, industrijski prijenos tekućina, sustave grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) i navodnjavanje.

Crpke NBE i NKE dostupne su u dvokanalnoj senzorskoj inačici u izvedbi Serije 2000 i u inačici bez senzora s integriranim IE5 E-motorom, dok je serija NBGE/NKGE dostupna samo u inačici bez senzora za sve verzije E-motora.

 

Monitoring i sustavna integracija za zgrade sutrašnjice

Suvremene zgrade u velikoj mjeri ovise o međusobno povezanim sustavima za učinkovit i precizan prijenos vode. Grundfos nudi potpuno integrirana rješenja za automatizaciju zgrada i sustave upravljanja zgradom. Dugoročna korist je očita: optimirana energetska učinkovitost i preventivno održavanje.

Kada je riječ o rješenjima za samostalne crpke, Grundfosove E-crpke omogućavaju očitavanje podataka izravno s HMI crpke ili pomoću Bluetootha s upravljačkim rješenjem Grundfos GO. Tu su i rješenja za sustave automatizacije zgrada. Naime, sada je moguće pratiti i kontrolirati crpke i crpne sustave s bilo kojeg mjesta u svijetu. Pri tome se sustavima može pristupiti izravno s laptopa, tableta ili pametnog telefona, a moguće je i pogledati grafikone trendova i biti u tijeku s radnim značajkama sustava. Konačno, kvalitetno rješenje sabirnice je osnova svakog sustava upravljanja zgradom. Njime se jamči fleksibilno i isplativo integriranje podataka crpke u sustave upravljanja i značajno skraćuje vrijeme koje je potrebno za izvještaje i prikupljanje podataka. Broj posjeta održavanja i izvanrednih situacija je također smanjen zbog visoke razine informiranosti. Grundfos pri tome nudi otvorene i interoperabilne protokole za sve mreže sabirnica podataka. Na primjer, 11 - 22 kW četveropolni i 15 - 22 kW dvopolni MGE motor ima integriranu vezu za Modbus RTU, Ethernet i Bluetooth.

 

Očuvanje energije je put u bolji svijet za sve

Kada se postojeća rješenja zamijene visokoučinkovitim i energetski optimiranim sustavima, ne samo što se može uživati u uštedama na energiji i sniženim troškovima, već se može uživati i u poboljšanoj pouzdanosti i povećanoj udobnosti u zatvorenim prostorima.

Više o svemu može se doznati na stranici TP, TPE | Grundfos.

TAGOVI