Proširena elektromobilna stvarnost

Autor: Boris Odorčić Objavljeno: 11.12.2023. 🕜 08:00 Lokacija: Zagreb
  • Renault Megane E-tech (foto: BO, srpanj 2023.) 

• Renault, električni auti, električna vozila, elektromobilnost
    Izvor: B.O.

Poznato automobilsko ime na tržištu je prisutno gotovo tri desetljeća. Ono je odnedavno - u prometnom smislu - 'pozelenilo' te se može kupiti i u inačici s elektromotorom

Otkako je moderne elektromobilnosti, francuski proizvođač automobila Renault brani njene boje. On je pritom rijetka i hrabra automobilska zvjerka koja je prije više od desetljeća tržištu ponudila čak nekoliko električnih modela – gradski automobil Zoe, limuzinu Fluence, pomalo neobični četverocikl Twizy i dostavno vozilo Kangoo. 

Neke od njih tržište je odlično prihvatilo - Zoe je nekoliko godina zaredom bio najprodavaniji električni automobil, a Kangoo najprodavanije malo dostavno vozilo na električni pogon u Europi. 

Kako promet nosi veliko europsko breme smanjenja emisija CO2, tako su proizvođači automobila svjesniji da klimatsku neutralnost Starog kontinenta do 2050. godine neće moći iznijeti samo proizvodnjom četverocikala ili pak isključivo dostavnih vozila. Oni, naime, znaju kako valja gađati 'u sridu' te se snažnije okrenuti automobilima koji, uz gradsku, imaju obiteljsku te čak i sportsko-pustolovnu crtu. 

Renault sada to čini s jednom od svojih perjanica – modelom Megane koji je na tržištu prisutan gotovo tri desetljeća, uspješno se boreći s gradskim rivalima – Volkswagen Golfom ili, primjerice, Opel Astrom.

 

Uvlačne kvake

Megane E-Tech Electric ostao je u kompaktnoj klasi preuzevši pritom 'crossoverske' manire. Među konkurenciju, tj. Volkswagen ID.3, Hyundai Konu, Kiju e-Niro, Peugeot e-2008, Citroen e-C4, Nissan Leaf i Teslu Model 3 promišljeno se gura dužinom od 4 200 mm, širinom od 1 768 mm i s visinom od 1 505 mm. Obujam prtljažnika je zadovoljavajućih 440 litara, a težina testnog vozila iznosi 1 636 kg. 

Izvor: B.O.

Međuosovinski razmak od 2 685 mm osigurava mu za kompaktnu karoseriju tek uobičajeno prostranu unutrašnjost. Drugim riječima, u prednjem dijelu ima dovoljno prostora za vozača i suvozača. No, viši putnici na stražnjoj klupi osjetit će nedostatak prostora. Sjedala su prosječno udobna te ni na tome polju ovaj Francuz ne odskače od onih koja proizvodi i razvija konkurencija. 

Automobil, u čiji su izgled utkani dojmovi nakon predstavljanja koncepta Morphoz 2019. i izložbenog primjerka Megane eVision godinu poslije, otključava se beskontaktno, već pri prilasku vratima iz kojih 'iskaču' ručke za otvaranje. Zanimljivo rješenje uvlačnih kvaka za smanjenje otpora zraka već je viđeno na, primjerice, električnom Jaguaru I-Pace. Prednja i stražnja LED svjetla odlično ispunjavaju svoju ulogu te mogu svojim razigranim paljenjem i gašenjem u trenutku kada se vozač približi automobilu pobuditi pažnju kod slučajnog promatrača.

 

Operativni sustav

Materijalom i opremom električni Megane je skočio u višu klasu od one na koju je navikao. Na profinjenoj i kvalitetno izvedenoj upravljačkoj ploči u prvi plan upada zaslon OpenR u obliku obrnuto položenog slova 'L' kojeg dijeli otvor za distribuciju zraka u unutrašnjost. Francuski proizvođač navodi kako je riječ o njegovom najnaprednijem i najdojmljivijem tehnološkom sustavu u vozilu u posljednjih nekoliko godina. 

Njegovo sučelje temelji se na operativnom sustavu Android. Budući da uključuje Googleov ekosustav, uporaba je jednostavna poput baratanja pametnim telefonom. 

Izvor: B.O.

Vodoravni zaslon od 31,2 cm (12,3 inča) vozaču pruža podatke o brzini, bateriji, dosegu, načinu vožnje i, primjerice, prijeđenim kilometrima. Okomiti zaslon od 30,48 cm (12 inča) zapravo je središnja konzola ili, u slobodnom prijevodu tablet s multimedijalnim sustavom koji omogućava povezivost. Ispod tog zaslona nalaze se tipke za upravljanje klima-uređajem, uključivanje grijanja stražnjeg stakla i dr. Dva zaslona, valja istaknuti, zauzimaju površinu od čak 774 cm2. 

Glavni izbornik korisnika jednostavno i pregledno dovodi do podataka koje prikupljaju i obrađuju te potom vozaču serviraju brojni sustavi – od navigacije, preko povezivosti s aplikacijama i pametnim telefonima, do općih postavki o vozilu, vožnji, stanju baterije, načinima punjenja električnom energijom i dr. 

Kamere koje pružaju (i panoramsku) vidljivost od 360° oko vozila, pomoć kod vožnje ili automatskog parkiranja, upozorenje na mrtvi kut i sustav zadržavanja traka tek su neke od tehnoloških blagodati koje su na raspolaganju vozaču. Naravno, mnoštvo sustava za pomoć u vožnji te, naravno, oni sigurnosni nisu izostali ni u ovome automobilu.

 

Provjera 'iz dlana'

Zatim, svakako treba navesti (posebice za ljubopitljive radoznalice) zanimljivu uslugu Google Assistant koja omogućava glasovno pokretanje glazbe, upravljanje određenim funkcijama u automobilu ili, primjerice, kompatibilnim pametnim kućnim uređajima iz vozila. Za to je potrebno reći "Ok Google!" i nakon toga moguće je krenuti s glasovnim zahtjevima. "Ok Google, where is the nearest charging station?" ili "Ok Google, turn on the lights at home!" korisnika će odvesti do najbliže punionice električnih vozila ili mu, ovisno o zadanoj želji, uključiti svjetla dok se približava svojemu domu. Usluga nije dostupna na hrvatskom jeziku. 

Korištenjem mobilne aplikacije My Renault pak moguće je 'iz dlana' provjeriti domet te planirati, s obzirom na broj punionica, idealno putovanje. 

Izvor: B.O.

U nimalo dosadnoj unutrašnjosti oplemenjenoj ekskluzivnim audio-sustavom Harman Kardon ističe se još jedan zaslon - unutarnji digitalni retrovizor koji zahvaljujući kameri vozaču daje dobar pregled prometa iza vozila.

Također, mjenjač tog Renaulta ne nalazi se na uobičajenom mjestu – između vozača i suvozača – već s desne strane upravljača, iznad ručice kojom se pokreću brisači. Tako je dodatno oslobođen središnji dio putničkog prostora za konzolu ovećih dimenzija s korisnim pretincima i mjestima za odlaganje, ali i otvorena mogućnost slučajnog uključivanja brisača, stoga valja pripaziti.

Osim mjenjača, na upravljaču se nalazi gumb sustava za promjenu modaliteta vožnje Multi-Sense (tri unaprijed određena načina Eco, Comfort i Sport te ručno konfiguriranje vožnje, udobnosti, osvjetljenja unutrašnjosti i zvuka motora Perso) te ručice za promjenu razine (pojačavanje ili smanjivanje) regenerativnog kočenja. Njihov pak izgled podsjeća na ručice sekvencijalnih mjenjača. Na stupu upravljača je i ručica kojom je moguće upravljati audio-sustavom. 

 

Potrošnja i načini punjenja

U testni Megane E-Tech Techno EV60 160 kW 'Optimum Charge' ugrađen je elektromotor snage 160 KW (218 KS). Okretni moment tog vozila s prednjim pogonom iznosi 300 N m, a najveća brzina 160 km/h. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 7,4 s. 

Izvor: B.O.

Kapacitet iznimno tanke litij-ionske baterije (11 cm) je 60 kW h. Prema Globalno usklađenom ispitnom postupku za laka vozila WLTP-u ('Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure'), automobil s jednim punjenjem baterije može prijeći do 470 km. Potrošnja tijekom testa kretala se između 15 i gotovo 21 kW h na 100 km. Zaključak je da tijekom mahom gradske vožnje, uz povremeni posjet otvorenoj cesti i autocesti, automobil prosječno troši oko 18 kW h na 100 km te je tako s jednim punjenjem moguće doseći nešto više od 300 km.

Taj Megane moguće je jednostavno puniti na pojačanoj ('Green'Up') ili standardnoj kućnoj utičnici te, naravno, na AC i DC punionicama električnih vozila. 

Osnovni model tog Francuza s baterijom kapaciteta 40 kW h i elektromotorom snage 96 kW (129 KS) moguće je puniti na AC punjaču snage sedam kW (inačica Standard). Zatim, u ponudi se nalazi i inačica 'Boost' (također za Megane sa slabijom baterijom) zahvaljujući kojoj je vozilo moguće puniti na AC punionicama snage 22 kW i DC punionicama snage 85 kW.

 

Rijetke besplatne punionice

Osim toga, Renault nudi mogućnost 'Super Charge' i punjenje na AC punionicama snage sedam kW i DC punionicama snage 130 kW. 'Optimum Charge', uz punjenje na AC punionicama snage 22 kW, omogućava punjenje na DC punionicama snage 130 kW. 

Opcija 'Super Charge' dostupna je uz taj električni automobil s baterijom kapaciteta 60 kW h i snage 218 KS. 'Optimum Charge' je pak moguće upariti s baterijom kapaciteta 60 kW h, ali s dvije razine snage – od 129 KS i 218 KS.   

Primjerice, modelu Megane E-Tech Techno EV40 96 kW 'Boost Charge', koji se smjestio u sredinu ponude, moguće je za pola sata na AC punionici snage 22 kW dodati 50 km. Zatim, 150 km dosega dostići će se za nešto više od jednoga sata punjenja, a 300 km za manje od dva i pol sata. 

Izvor: B.O.

Testni Megane zahvaljujući snažnijoj bateriji i mogućnosti punjenja 'Optimum Charge' na DC punionici snage 130 kW može za manje od pola sata uvećati doseg za čak 250 km. Za dosezanje punog dosega od deklariranih 470 km mu je pak potrebno zaustavljanje na takvoj punionici u trajanju od jednoga sata i 15 minuta.

O cijenama je nezahvalno razglabati jer besplatnih mjesta za punjenje više gotovo i nema. Stoga, ako se ne želi kampirati ispred rijetkih besplatnih punionica u nekom od trgovačkih centara kako bi se napunilo vozilo, u prvi plan se nameće kućno rješenje, npr. na zidu garaže.

Takve punionice snage 7,4 kW potpuno će napuniti bateriju kapaciteta 40 kW h za šest i pol sati, a snažniju od 60 kW h za devet sati i 15 minuta. Ako se u obzir uzme noćna tarifa, to se rješenje nameće kao najpraktičnije onima koji namjeravaju dugoročno koristiti električni automobil.

 

Vjernost brendu

Za električni Megane je, ovisno o opremi i snazi baterije, potrebno izdvojiti između 39 i 52 tisuće eura, što je, naravno, moguće umanjiti za bespovratna sredstva koja već tradicionalno dodjeljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u sklopu javnih poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.

U tom je cjenovnom rasponu dostupno mnoštvo električnih modela i svaki od njih trudi se naći svoje mjesto na tržištu. Stoga je tvrdnja da će Megane E-Tech Electric ostvariti uspjeh Zoea i nekoliko godina zaredom biti najprodavaniji električni automobil u Europi gotovo sigurno pogrešna. Međutim, to ne znači da novi električni Francuz takvo mjesto ne zaslužuje zbog privlačnog izgleda, bogate opreme i, primjerice, dvije baterije u ponudi.

Ako pak neki od mnogih zadovoljnih korisnika Zoea ipak žele ostati vjerni brendu i proizvođaču s već naglašenom tradicijom u elektromobilnosti, tada postoji mogućnost da električni Megane ipak ostvari odgovarajuće prodajne rezultate, ne samo prema ocjeni uprave. Neke naznake dobre prodaje već su vidljive te je u prvom tromjesečju taj Renault bio najprodavaniji električni automobil u svojem tržišnom segmentu u Francuskoj.

TAGOVI