Objavljena izmijenjena 'F-Gas Regulativa'

Autor: B.L. Objavljeno: 22.02.2024. 🕜 09:25 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Zastave Europske unije (izvornik: EBRD, 2023.)

• Europska unija, zastave
    Izvor: EBRD

Ključan propis za sve koji se bave klimatizacijom i hlađenjem stupa na snagu 11. ožujka

Dana 20. veljače, izmijenjena i dopunjena 'F-Gas Regulativa', odnosno po novom Uredba (EU) 2024/573 Europskog parlamenta i Vijeća od 7. veljače 2024. o fluoriranim stakleničkim plinovima, izmjeni Direktive (EU) 2019/1937 i stavljanju izvan snage Uredbe (EU) br. 517/2014 objavljena je 20. veljače ove godine u Službenom listu Europske unije. Na snagu stupa za dvadesetak dana, tj. 11 ožujka 2024. godine. Za razliku od direktiva, Uredba ne mora proći proces preuzimanja (tzv. implementacije) u zakonodavstva članica EU-a, već toga dana u svim tim zemljama postaje izravno važeća.

Njezin je sadržaj bio poznat otkako je u siječnju ove godine usvojena u Europskom parlamentu i Eurpskom vijeću, a kako bi postala pravno obvezujuća, nedostajala je samo objava u Službenom listu, što je sada konačno riješeno. Iako automatski važi u svim zemljama EU-a, to se ne odnosi na sve njezine odredbe, već tu postoje određene iznimke. Jedna od tih iznimki odnosi se na programe certificiranja svih koji se bave fluoriranim stakleničkim plinovima i alternativnim radnim tvarima u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici. Za zadovoljavanje te odredbe ostavljen je rok od godine dana.

Ključne stavke iz nove Uredbe su postupno smanjivanje ukupne količine fluoriranih stakleničkih plinova koji se koriste kao radne tvari u rashladnoj i klimatizacijskoj opremi i uređajima koje godišnje smiju ući na tržište EU-a i zabrana daljnjeg stavljanja na tržište nekih od tih tvari u određenim rokovima. Pri tome se u obzir uzimaju i područja primjene i vrijednosti potencijala globalnog zagrijavanja (GWP) takvih radnih tvari, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI