Smjernice o ponovnoj uporabi vode u poljoprivredi

Autor: B.O. Objavljeno: 04.08.2022. 🕜 08:24 Lokacija: Zagreb

Ponovna uporaba pročišćenih komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje

Europska komisija jučer je izdala smjernice kako bi nacionalnim tijelima i tvrtkama olakšala primjenu pravila EU-a o sigurnoj ponovnoj upotrebi pročišćenih komunalnih otpadnih voda za poljoprivredno navodnjavanje

Kako Europa sve više pati od suša, ponovna upotreba vode postaje ključna za osiguravanje dodatnog izvora sigurne i dostupne vode. Istovremeno se time smanjuje pritisak vode, ali i pomaže EU-u da se prilagodi klimatskim promjenama, izvijestila je EK. 

"Slatkovodni resursi su oskudni i pod sve većim opterećenjem. U vremenima dosad nezabilježenog rasta temperatura, naša je dužnost zaustaviti rasipanje vode i učinkovitije upotrebljavati taj resurs kako bismo se prilagodili klimatskim promjenama i osigurali sigurnost i održivost naše poljoprivredne opskrbe. Danas donesene smjernice mogu nam pomoći da to postignemo i osigurati sigurno kretanje prehrambenih proizvoda uzgojenih recikliranom vodom u cijeloj Europskoj uniji", izjavio je povjerenik Komisije za okoliš, ribarstvo i oceane Virginijus Sinkevičius


Učinkovitije upravljanje vodama

Uredbom o ponovnoj upotrebi vode - koja će se u EU-u primjenjivati od lipnja 2023. – utvrđuju se minimalni zahtjevi za kvalitetu vode, upravljanje i praćenje rizika kako bi se osigurala sigurna ponovna upotreba vode. Ovime se smanjuje pritisak na površinske i podzemne vode i promiče učinkovitije upravljanje vodama, u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana. 

Slično tome, nedavnim prijedlogom Komisije o reviziji Direktive o industrijskim emisijama potiče se i učinkovitija potrošnja vode u svim industrijskim procesima, među ostalim, ponovnom upotrebom vode. 

Predstojeći prijedlog Komisije kojim poziva na reviziju Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda također će biti usmjeren na olakšavanje ponovne uporabe vode.

TAGOVI