Zamućenje izvora rijeke Jadro

Autor: B. O. Objavljeno: 23.11.2023. 🕜 08:46 Lokacija: Split
  • Slapovi na Mrežnici kao ilustracija hidroenergije, vodnog potencijala, ali i prirode (foto: Tonka 2007.)

• slapovi, rijeke, Mrežnica
    Izvor: Antonia Hohnjec

Preporučuje se koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja pitke vode za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju

Tvrtka Vodovod i kanalizacija iz Splita javlja kako je veća količine kiše koja je u proteklih dana pala na šire splitsko područje, uzrokovala zamućenje na izvoru rijeke Jadro, iznad propisanih vrijednosti. 

Rezultati ispitivanja uzoraka vode koji su uzeti jučer popodne na nekoliko mjesta iz vodoopskrbne mreže, u ovisnosti o zalihama u vodospremama i intenzitetu potrošnje, pokazuju da je na određenim dijelovima vodoopskrbnog sustava parametar zamućenja neznatno povišen u odnosu na propisanu vrijednost. 

"Analize s terena također pokazuju kako je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna", objavljeno je na stranicama tvrtke Vodovod i kanalizacija iz Splita. 

S obzirom na dosadašnju praksu, iskustva i preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, preporučuje se koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja pitke vode za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju. 

Situacija u vodoopskrbnom sustavu kontinuirano se prati i o svim promjenama potrošači će biti pravovremeno obaviješteni.

TAGOVI