Obnovljen spojni vrelovod grada Osijeka

Autor: B. O. Objavljeno: 10.11.2023. 🕜 08:30 Lokacija: Osijek
  • Pogled na postrojenje TE-TO Osijek (izvornik: HEP Proizvodnja, 2023.)

• TE-TO Osijek, termoelektrane, HEP Proizvodnja
    Izvor: HEP Proizvodnja

Završeno je najznačajnije ulaganje u distribucijski toplinski sustav Osijeka u posljednjih 35 godina

HEP Toplinarstvo predstavilo je ovaj tjedan na završnoj konferenciji tijek i rezultate provedbe projekta 'Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek', najznačajnijeg ulaganja u distribucijski toplinski sustav grada Osijeka u posljednjih 35 godina.

S ukupnom vrijednosti od 11,4 milijuna eura, od čega su 6,1 milijun eura činila bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.', projekt je kapitalno ulaganje u energetski sustav Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, priopćeno je iz tvrtke H2O Marketing.

Izvor: HEP Toplinarstvo

"U Osijeku kontinuirano ulažemo u kvalitetu centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe toplinskom energijom. Na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi 86 milijuna eura vrijedno visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, snage 85 električnih i 75 toplinskih MW. Za novi blok u tijeku je izrada dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole. Sličan projekt, vrijedan 140 milijuna eura, koji je u završnoj fazi, realiziramo u Zagrebu. U Termoelektrani-toplani Osijek u tijeku je također niz investicijskih zahvata, kao što su izgradnja akumulatora topline, nove toplinske stanice i nove parne kotlovnice. Spomenuta ulaganja dokaz su da HEP odlučno nastavlja s investicijskim ciklusom, unatoč tome što je podnio i još uvijek podnosi najveći dio tereta u provedbi mjera Vlade za ublažavanje udara rasta cijena energije", izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

 

Smanjenje gubitaka

U sklopu projekta, u razdoblju od 2021. do 2023. u cijelosti su revitalizirana 4,4 kilometra dotrajale vrelovodne mreže, što će osigurati smanjenje gubitaka u distribuciji toplinske energije te uštede u proizvodnji toplinske energije u Osijeku, a posljedično i smanjenje emisije ugljičnog dioksida. Tako će se stvoriti preduvjeti za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku. 

"Posebice smo ponosni jer je Osijek grad koji je u prethodnom razdoblju povukao najveće iznose iz EU fondova, a to uključuje i ovaj projekt – najveće kapitalno ulaganje u energetski sustav Osječko-baranjske županije u posljednjih 35 godina. Obnova spojnog vrelovoda se provodila u razdoblju od 2021. do 2023. godine, što je ujedno stvorilo i uvjete za unaprjeđenje pješačkih i biciklističkih staza na navedenom području. Kao građanina grada Osijeka koji ujedno i živi u Donjem gradu, to me posebno veseli", izjavio je predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka Tihomir Florijančić.

 

Sigurna opskrba

Spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine.

U želji da se nastavi sigurna opskrba toplinskom energijom za više od 11.500 Osječana te omogući njen daljnji razvoj i širenje na području grada, HEP Toplinarstvo je zamijenilo postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. 

Inače, projekt je predstavljen i na trećem po redu Forumu o daljinskom grijanju i hlađenju – Toplinarstvo, koji se održavao 14. i 15. rujna u Osijeku. Također, o zamjeni spojnog vrelovoda u Osijeku moguće je nešto više pročitati u aktualnom broju stručnog časopisa EGE

TAGOVI