Habeck za pohranu ugljikova dioksida ispod mora

Autor: B. O. Objavljeno: 27.02.2024. 🕜 11:12 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Vizualizacija emisija ugljikovog dioksida (izvornik: Shutterstock, 2021.)

• ugljikov dioksid, emisije, onečišćenje
    Izvor: Shutterstock

Tehnologija CCS je sigurna i usmjerena na djelatnosti koje je trenutačno teško ili nemoguće učiniti klimatski neutralnima, poput industrije cementa, rekao je Robert Habeck

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck izjavio je kako se zalaže za zahvaćanje i pohranu emisija ugljikova dioksida (CO2) ispod morskog dna. 

Tehnologija, poznatija pod kraticom CCS, sigurna je i usmjerena na djelatnosti koje je trenutačno teško ili nemoguće učiniti klimatski neutralnima, poput cementne industrije, rekao je Habeck u ponedjeljak.

Njemački istraživač klime Ottmar Edenhofer naglasio je kako Njemačka neće postići svoje klimatske ciljeve bez CCS-a.

Njemačka novinska agencija DPA javlja kako je CCS proces u kojem se emisije CO2 iz, primjerice, industrijskih procesa, hvataju i pohranjuju u podzemlju. Tehnologija je skupa i znanstveno kontroverzna.

 

Zaštićena morska područja

Neke organizacije za zaštitu okoliša upozorile su da će, ako se može uhvatiti CO2, manje napora biti uloženo u izbjegavanje emisija.

"Usmjerenost naših napora je uvijek ponajprije spriječiti nastanak emisija", rekao je Habeck. Državno financiranje trebalo bi biti usmjereno na emisije koje je teško ili nemoguće izbjeći, dodao je. Prema ministrovim riječima, Savezna vlada već je postigla temeljni dogovor o strategiji pohrane. 

Skladištenje ugljikova dioksida na kopnu zasad se isključuje. Zaštićena morska područja također bi trebala biti izuzeta.

TAGOVI