Vraćanje prirode u Europu

Autor: B. O. Objavljeno: 28.02.2024. 🕜 08:18 Lokacija: Zagreb
  • Ljudski lanac ispred modela Zemlje (izvornik: Gerd Altmann from Pixabay, 2021.)

• Zemlja, zaštita prirode, čovječanstvo
    Izvor: Gerd Altmann / Pixabay

Ovaj tjedan je usvojena Uredba o obnovi prirode

Europski parlament ovaj tjedan je usvojio Uredbu o obnovi prirode. Poslušali su glasove više od milijun građana, tvrtki, znanstvenika i nevladinih organizacija i omogućili da ta jedinstvena uredba postane stvarnost, javlja WWF Adria.

"Uredba obvezuje članice da će obnoviti narušene ekosustave, doprinijeti postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti te poboljšati sigurnost hrane. Uredba nalaže obnovu 20 posto staništa (uključujući šume, travnjake, močvarna područja, rijeke, jezera i dna prekrivena koraljima) i osigurati njihov povratak iz lošeg u dobro stanje do 2030., a taj postotak se s godinama i dodatno povećava", pojašnjava Sofija Babić iz WWF Adrije.

 

Ožujak ili travanj

Uredba o obnovi prirode predstavlja povijesnu priliku za omogućavanje vraćanja prirode u Europu. U vremenu u kojem je kontinent pogođen poplavama, sušama i požarima, taj zakon pomoći će osigurati sigurniju i zdraviju budućnost za Europljane.

Završni korak u procesu je da članice formalno odobre Uredbu, što bi se trebalo dogoditi u ožujku ili travnju.

"Uredba o obnovi prirode uvijek je bila puno više od samog zakonodavnog teksta. Ona je simbol da se Europa može, i hoće, posvetiti borbi za opstanak cijelog planeta. Oduševljeni smo što je većina zastupnika poslušala činjenice i znanost, i nije podlegla populizmu i širenju straha. Sada potičemo članice da slijede primjer i provedu u djelo uredbu kojoj je cilj obnova prirode u Europi", poručuje koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU. 

TAGOVI