Nagrada i za hrvatsko ekološko poljoprivredno gospodarstvo

Autor: B.O. Objavljeno: 23.09.2022. 🕜 12:58 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Priznanja za razvoj inovativnih, održivih i nadahnjujućih projekata

Europska komisija je danas predstavila osam dobitnika nagrade EU-a za ekološku proizvodnju. Dobitnici, od poljoprivrednika do restorana, dolaze iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Švedske. Predstavljaju rast i inovativnost europskog ekološkog sektora i lanca vrijednosti te pridonose smanjenju utjecaja poljoprivrede na klimu i okoliš. 

Nagradom EU-a za ekološku proizvodnju po drugi put se obilježava Dan ekološke proizvodnje EU-a koji su prošle godine pokrenuli Europski parlament, Vijeće i Europska komisija. 

Dodijeljeno je osam nagrada, među njima za Najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika, koja je dodijeljena Davidu Pejiću iz Hrvatske. On upravlja najstarijim ekološkim poljoprivrednim gospodarstvom u Hrvatskoj, u blizini Zagreba, na kojem uzgaja više od 60 različitih vrsta usjeva. 

Njegovo poljoprivredno gospodarstvo bavi se obrazovanjem, osposobljavanjem i savjetovanjem te sadrži i pekarnicu i restoran, priopćila je EK.

 

Ekološka izvrsnost 

"Zadivjela me priča svakog pobjednika. Riječ je o nevjerojatno predanim ljudima, organizacijama i institucijama koji promiču ekološku proizvodnju, dulje no što je to popularno, često u vrlo teškim okolnostima. Dolaze iz cijelog EU-a i time dokazuju da su ekološki proizvodi svugdje prisutni i da se ekološka izvrsnost može pronaći u svim dijelovima EU-a. Time bude veliku nadu u daljnji razvoj ekološke proizvodnje i koristi koje ona može donijeti našim poljoprivrednicima, ruralnim zajednicama i društvu u cjelini", izjavio je povjerenik EU-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski

Budući da je sve veća potražnja za ekološkim proizvodima ključna za poticanje ekološke proizvodnje, Komisija radi na promicanju njezinih karakteristika i prednosti. 

Nagradama EU-a za ekološku proizvodnju priznaju se različiti sudionici u ekološkom vrijednosnom lancu koji su razvili inovativan, održiv i nadahnjujući projekt kojim se ostvaruje stvarna dodana vrijednost za ekološku proizvodnju i potrošnju. 

Nagrade zajednički organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, Europski odbor regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz sudjelovanje Europskog parlamenta i Vijeća u žiriju.

 

Kemijska gnojiva 

Prijave za nagradu EU-a za ekološku proizvodnju bile su otvorene od 25. ožujka do 8. lipnja 2022., a 24 finalista koji su ušli u uži izbor objavljena su u srpnju. Odabrani su iz skupine od više od 200 prijava iz 26 članica. 

Ocjenjivački sud za nagrade sastojao se od predstavnika EK-a, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Europskog odbora regija, COPA-COGECA-e i IFOAM Organics Europe te predstavnika Europskog parlamenta i Vijeća EU-a. Svi sudionici i institucije duž ekološkog vrijednosnog lanca pozvani su da se prijave. Njihove prijave preispitane su u skladu s kriterijima izvrsnosti, inovacija, održivosti i mogućnosti repliciranja projekta drugdje u EU-u, čime se pridonosi većoj dostupnosti i cjenovnoj pristupačnosti ekoloških proizvoda u Europskoj uniji. 

Akcijskim planom za ekološku proizvodnju u EU-u utvrđuju se daljnji koraci za postizanje cilja od 25 posto poljoprivrednog zemljišta EU-a za ekološki uzgoj do 2030. i znatnog povećanja ekološke akvakulture. 

Više ekološke proizvodnje podrazumijeva manju upotrebu kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te pozitivne učinke na klimu, okoliš, tlo, vodu, bioraznolikost i dobrobit životinja, ključne ciljeve Europskog zelenog plana, strategije Od polja do stola i Strategije za bioraznolikost.

TAGOVI