Od 1. listopada u obzir dolaze samo plave vrećice za zagrebački otpad

Autor: N.D. Objavljeno: 22.09.2022. 🕜 09:19 Lokacija: Zagreb

Grad nema namjeru odmah početi sa sankcijama "neposlušnih"

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u utorak na konferenciji za medije da od 1. listopada kreće novi sustav odvoza otpada u Zagrebu, plave ZG vrećice za miješani komunalni otpad su u trgovinama i već ih je kupio veliki broj građana, a u početku će trebati vremena da se uhoda novi model. 

Dok se predstavnici stanara višestambenih zgrada ne odluče od koje tvrtke kupiti bokseve trebat će neko vrijeme za uhodavanje. Sigurno nećemo odmah od 1. listopada početi kažnjavati ljude, bit će neki rok prilagodbe, kako bi sustav profunkcionirao”, istaknuo je gradonačelnik na konferenciji za medije. 

 Rekao je da su dosad pregledali 4000 lokacija za postavljanje bokseva, a njih 1000 se odnose na centar grada, gdje još neće moći biti postavljeni podzemni spremnici, tek je jedan testni spremnik postavljen u Masarykovoj ulici. Tomašević očekuje da bi na proljeće moglo biti dovršeno 50 lokacija s tri seta podzemnih spremnika, što je trećina gradskog središta.

Komentirajući probleme s čipiranjem kanti za otpad, ustvrdio je kako je 90 posto kanti riješeno, a do kraja godine će biti i preostalih 10 posto. Čipiranje kanti nije u suprotnosti s novim sustavom odvoza, nego će ga samo poboljšati. “Kad se građanin požali da mu nije ispražnjen spremnik, zahvaljujući čipiranju će postojati konkretan dokaz, pa ako je to greška Čistoće, morat će se obeštetiti”, objasnio je gradonačelnik. 

Diljem grada se održavaju tribine u mjesnim odborima, gdje se građani mogu informirati o novostima oko ugradnje spremnika i novog sustava gospodarenja otpadom, a raspored provjerite OVDJE

TAGOVI