Razvijen sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna

Autor: B. O. Objavljeno: 16.02.2024. 🕜 08:10 Lokacija: Dubrovnik
  • Otok Lokrum pokraj Dubrovnika (foto: BL, prosinac 2021.)

• otoci, Lokrum, Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Dalmacija
    Izvor: B.L.

Upravo su odrađena zadnja projektna testiranja na području Bistrine i ispred Lokruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Europski znanstvenici uspješno su razvili sustav autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna. Sustav SeaClear, koji razvijen tijekom četverogodišnjeg europskog istraživačkog projekta SeaClear, uspješno je prošao niz testiranja, kako u bistrim tako i u muljevitim morima. Upravo su odrađena zadnja projektna testiranja na području Bistrine i ispred Lokruma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Robotski sustav SeaClear je sastavljen od nekoliko međusobno povezanih dijelova. SeaCat je vozilo koje služi kao središnje mjesto samog sustava na koje su povezane dvije podmornice. Jedna mapira i pretražuje morsko dno u potrazi za otpadom, a druga prikuplja pronađen otpad i odlaže ga u košaru. Posljednji dio sustava je dron, koji nadgleda proces iz zraka. Svi ovi elementi rade zajedno kako bi se stvorila mapa morskog dna, uočio otpad i, naposljetku, kako bi se taj uočeni otpad uspješno prikupio i odložio", objavila je ovaj tjedan Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA.

 

Rast morskog otpada

Trenutačno, sustav SeaClear može podići otpad težine do sedam kilograma, u hvataljku mogu stati dvije boce od dvije litre, a roboti mogu skupljati otpad do nekoliko desetaka metara dubine. S unaprjeđenjem cjelokupnog robotskog sustava za komercijalnu uporabu, sustav će raditi sa 70 posto manjim troškovima nego što to trenutačno rade profesionalni ronioci.

Projekt SeaClear završen je u prosincu 2023., financiran je iz programa Obzor 2020., a glavni partner i voditelj projekta je Sveučilište u Delftu iz Nizozemske. "Do kraja projekta u prosincu 2023., imali smo potpuno operativan sustav koji je pokazao svu svoju funkcionalnost", izjavio je voditelj projekta.

Problem koji je u središtu projekta SeaClear je nagli rast morskog otpada koji dovodi do ozbiljne prijetnje za morski ekosustav, životinjski sustav i, na koncu, za ljudsko zdravlje. Prema procjenama, trenutačno se u oceanima nalazi od 26 do 66 milijuna tona otpada, od kojeg najviše plastike.

 

Još snažniji sustav

"Kad pogledamo morsku površinu, vidimo samo prelijepu plavu površinu. Ali kad se zaroni u dubinu, vidi se gruba stvarnost", izjavila je Iva Pozniak, iz Regionalne agencije DUNEA-e, koja u ovom projektu imala ulogu krajnjeg korisnika, koordinirala je aktivnosti na dvije pilot-lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (Bistrina i Lokrum) te je ujedno i koordinirala Zajednicu prakse za ovo područje.

Izvor: Antonia Hohnjec

Istraživački tim SeaClear je nastavio svoj rad i nakon projekta. Zahvaljujući programu Obzor Europa, odobren je SeaClear 2.0 projekt vrijedan devet milijuna eura, s ciljem razvijanja još snažnijeg sustava za morske površine i za morski otpad na dnu sredozemnih mora. 

Uz razvoj robotskih sustava, SeaClear 2.0 uključuje i zajednicu u projekt u sklopu raznih edukacijskih programa i aktivnosti s ciljem smanjenja otpada u moru. 

S predstavljanjima sustava diljem Sredozemlja i raznolikost partnerskog konzorcija (13), devet država povezuje javno djelovanje, umjetnu inteligenciju i morsku tehnologiju s ciljem smanjenja otpada u moru. 

Projekt SeaClear 2.0 započeo je u siječnju 2023. i dio je nove misije 'Restore our Ocean and Waters' koju provodi Europska komisija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGOVI