U planu dodatna sredstva za Novi europski Bauhaus

Autor: B. O. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 13:10 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Održivost; šume; ekologija (FOTO: Vlad Hilitanu from Stock, 2023.)

• održivost, šume, ekologija
    Izvor: Vlad Hilitanu

Važan katalizator Europskog zelenog plana

Europska komisija predstavlja prvo Izvješće o napretku za Novi europski Bauhaus (NEB) u kojem se analiziraju postignuća u prve dvije godine inicijative, kao i prvi alat za procjenu NEB-a, Kompas Novog europskog Bauhausa. 

U sklopu NEB-a je stvorena velika zajednica organizacija i građana diljem Europe koji rade na zajedničkoj viziji u kojoj se kombiniraju održivost, uključivost i estetika. 

Ključne aktivnosti NEB-a, uključujući nagrade za NEB, prvi festival, laboratorij NEB-a, ostvaruju ciljeve i stvorile su transnacionalnu mrežu. 

Zahvaljujući već dodijeljenim europskim sredstvima u iznosu većem od 100 milijuna eura, u tijeku su mali i veliki projekti NEB-a diljem Europe. Komisija će povećati i financijska sredstva za dodatnih 106 milijuna eura namijenjenih programu Obzor Europa za razdoblje od 2023. do 2024. godine. 
 

Aktivnosti u Ukrajini

Inicijativa je postala pokret s aktivnom i rastućom zajednicom iz svih članica EU-a i šire. S više od 600 službenih partnerskih organizacija u rasponu od mreža na razini EU-a do lokalnih inicijativa, NEB dopire do milijuna građana. Inicijativa okuplja ljude iz različitih sredina, od umjetnosti i dizajna, kulturnih i kreativnih industrija, ustanova kulturne baštine do edukatora, znanstvenika i inovatora, poduzeća, lokalnih i regionalnih vlasti te građanskih inicijativa.

Kako bi omogućila transparentan pristup informacijama o pozivima posvećenima NEB-u, korisnicima i članovima zajednice, EK je izradila prikaz NEB-a, obuhvatnu bazu podataka u obliku interaktivne karte. 

Zajednica NEB-a aktivna je i u Ukrajini. To uključuje rješenja za stanovanje u hitnim slučajevima i dugoročno planiranje obnove. Laboratorij za NEB provodi tri pilot-projekta (hitnost stanovanja, kružnost i izgradnja kapaciteta), a izrađen je popis potreba ukrajinskih općina i njihovih dionika (arhitekata, urbanista, studenata i građevinskih tvrtki) za kratkoročnu i dugoročnu obnovu.

Na temelju rezultata pilot-projekata, u prvom tromjesečju bit će dostupan niz alata za izgradnju kapaciteta za građane Ukrajine, partnere NEB-a i međunarodne stručnjake za obnovu, priopćeno je iz Predstavništva EK-a u Hrvatskoj.
 

Kohezijska politika

Ciljanim financiranjem iz različitih programa EU-a došlo je do stvarnih rezultata na terenu. Prvih šest demonstracijskih projekata NEB-a financiranih u okviru programa Obzor Europa, opsežnih lokalnih projekata transformacije koji se mogu reproducirati, odabrano je 2022. i započeti su radovi. Sljedećih 10 projekata planira se za 2023. u okviru europskih inovativnih mjera kohezijske politike. 

S manjim projektima diljem Europe, više od 100 milijuna eura uloženo je u projekte NEB-a koji se podupiru iz različitih programa višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2022. godine. 

Sve članice uvrstile su NEB u programe kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027., čime se otvara put za dodjelu kohezijskih sredstava za projekte koji se temelje na Novom europskom Bauhausu.
 

Namjenski pozivi
Foto: Antonia Hohnjec


Komisija danas predstavlja i Kompas novog europskog Bauhausa - evaluacijski alat koji pomaže u analizi koliko određeni projekt uključuje pristup NEB-a.

On nudi informacije o tome što tri vrijednosti NEB-a, održivost, uključivost i estetika, znače u određenim kontekstima, kako ih se može integrirati i kombinirati s načelima sudjelovanja i interdisciplinarnošću. 

Na temelju tog kompasa, razvit će se detaljniji alati za procjenu, počevši od već dovršenih projekata.


Komisija će nastaviti raditi i na uključivanju NEB-a u programe EU-a u, među ostalim, okviru kohezijske politike te povećanju financiranja inicijative. Više od 106 milijuna eura dodijelit će se namjenskim pozivima za NEB u sklopu misije i klastera programa Obzor Europa za 2023. i 2024. 
 

Ruralna područja

U kontekstu Europske godine vještina, nagrada za NEB će biti tematski usmjerena na obrazovanje, a uključit će se i zemlje zapadnog Balkana. Ove će se godine u sklopu NEB-a razviti Akademija za NEB te se planiraju tečajevi o održivoj gradnji, kružnosti i biomaterijalima kako bi se ubrzala transformacija sektora.

Nastavit će se s tekućim projektima kao što je laboratorij za NEB, kako bi se novi europski Bauhaus uvrstio u sve politike. 

NEB smatra i da je jedna od njegovih važnih zadaća povećati prisutnost u zemljama i regijama, uključujući ruralna područja, u kojima je dosad bilo malo aktivnosti NEB-a.

Zahvaljujući Erasmus+ programu DiscoverEU, mladi Europljani uskoro će moći otkriti prekrasne krajolike i gradove u Europi te učiti o projektima NEB-a.

TAGOVI