WWF predstavio Filter rizika bioraznolikosti

Autor: N. D. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 08:39 Lokacija: Davos (Švicarska)
  • Cvijeće (foto: Tonka 2007.)

• cvijeće, priroda
    Izvor: Antonia Hohnjec

Online alat za kompanije i financijski sektor kako bi preciznije procijenili rizike na prirodu i okoliš

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF jučer je u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, lansirala novi alat - Filter rizika bioraznolikosti (Biodiversity Risk Filter, BRF). Ovaj je alat namijenjen kompanijama i financijskim institucijama kako bi identificirale svoje rizike utjecaja na prirodu. Filter rizika bioraznolikosti je prvi, besplatan online alat ove vrste dostupan na platformi WWF Risk Filter Suite. Na istom mjestu se nalazi i Filter rizika vode koji služi za pomoć kompanijama i financijskim institucijama da identificiraju i poduzmu akcije koje se odnose na rizike njihovog poslovanja prema očuvanju bioraznolikosti, određivanju vrijednosti vlastitih proizvoda i investicija.

Napravljen u suradnji sa Climate&Company, ovaj važan metodološki vodič korisnicima alata, a naročito financijskim institucijama, pokazuje kako Filter rizika bioraznolikosti može biti uključen u portfolio kompanija. Također, postoji i primjer, studija slučaja reprezentativnog investitora.Filter rizika bioraznolikosti može procijeniti rizike povezane s bioraznolikošću za sve industrije u svim zemljama.

Taj alat koji će pojednostavniti složene informacije o bioraznolikosti i ponuditi poslovno praktične informacije korisne za donošenje odluka, na vizualno razumljiv način. U njegovoj bazi nalazi se više od 50 slojeva podataka koji ukupno promatrani mogu formirati globalnu, sveobuhvatnu sliku. Uključuje podatke o vrstama, ekosustavima, zaštićenim područjima i najznačajnijim pogubnim utjecajima na bioraznolikost poput gubitka šuma, uništavanja prirodnih staništa, zagađenja, prenamjenu zemljišta, itd. Podatke su, između ostalih, osigurali WWF, IBAT, IUCN, UNEP-WCMC, ENCORE, RepRisk, FAO, Svjetska banka i NASA.

Analiza rizika


Ova jedinstvena platforma objedinjuje i raznovrsnu količinu podataka usmjerenih specifično na analizu rizika povezanih s bioraznolikosti u korporacijama i financijskim institucijama. U prosincu 2022. godine, više od 330 poslovnih i financijskih institucija iz 52 države, sa zajedničkim prihodima od preko 1.5 bilijun dolara, inzistiralo je da svjetski čelnici usvoje obvezujuće zahtjeve za sve velike poslovne i financijske institucije kako bi procijenile i objavljivale svoj utjecaj i zavisnost o bioraznolikosti. 

Zahtijevali su da se to dogodi do 2030. Pa ipak, razumijevanje rizika i šansi povezanih s bioraznolikošću, odnosno vrijednostima njihovih proizvoda na različitim lokacijama, a sve koristeći obrambeni znanstveno zasnovan pristup, do sada je bio jedan od najizazovnijih zadataka za kompanije i financijske institucije koje teže da razviju modele poslovanja pozitivne za prirodu.

„Ovaj alat pomoći će kompanijama mapirati i procijeniti rizike povezane s gubitkom bioraznolikosti i omogućiti im da odrede prioritetne investicije za područja u kojima će postići najveći utjecaj u smanjivanju svojih rizika. WWF Adria kompanijama u regiji može pomoći na njihovom putu ka održivom poslovanju“, kaže Uroš Delić, menadžer za suradnju s korporativnim sektorom u WWF Adriji.  

TAGOVI