Čak 120 milijuna eura za odgovorno upravljanje ograničenim resursima

Autor: B. O. Objavljeno: 13.01.2023. 🕜 13:05 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • Vizualizacija baterije za električna vozila (izvornik: PP77LSK / Shutterstock, 2018.)

• baterijska električna vozila, električna vozila, baterije, elektromobilnost
    Izvor: PP77LSK / Shutterstock

EBRD podupire gradnju novog postrojenja za recikliranje u Poljskoj

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijelila je skupini Elemental financijski paket od oko 120 milijuna eura za podršku gradnji novog postrojenja za recikliranje u Zawiercieu u južnoj Poljskoj

Postrojenje će izdvajati rijetke metale iz istrošenih automobilskih katalizatora, dotrajalih litij-ionskih baterija električnih vozila (EV) i drugog elektroničkog otpada. Osim toga, financijska sredstva će biti iskorištena za financiranje postavljanja sunčanih elektrana snage 37 MW za napajanje pogona te pripadajuće radove.

Rijetki metali, uključujući litij, platinu, paladij i nikal ključni su za proizvodnju litij-ionskih baterija električnih vozila i automobilske katalizatore te izvorno uglavnom dolazili iz rudnika izvan Europe, javlja EBRD

Njihovo vađenje i rafiniranje često je povezano s visokim ugljičnim, društvenim i ekološkim otiskom. Recikliranje i proizvodnja sekundarnih metala te njihova ponovna uporaba kao sirovina za nove proizvode može primjetno smanjiti povezane emisije stakleničkih plinova. 

"EBRD-ovo financiranje Elementala u središtu je podrške odgovornom upravljanju ograničenim resursima u kružnom gospodarstvu. Korištenje sekundarnih metala u litij-ionskim baterijama električnih vozila podupire prijelaz na niskougljično gospodarstvo, čime se pridonosi ublažavanju klimatskih promjena u prometu. Ovaj paket slijedi nekoliko velikih projekata koje financira EBRD na području elektromobilnosti u Poljskoj i drugim zemljama u kojima ta banka posluje", izjavio je Frederic Lucenet, voditelj proizvodnje i usluga EBRD-a. 

TAGOVI