BiH: kredit za unapređenje kvalitete zraka

Autor: B. O. Objavljeno: 04.01.2023. 🕜 10:34 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Pogled na Mostar (foto: BO, kolovoz 2019.)

• Mostar, Neretva, Hercegovina, Bosna i Hercegovina, Hercegovačko-neretvanska županija
    Izvor: B.O.

Onečišćenje zraka je veliki problem u BiH, posebice u urbanim područjima

Na prijedlog Federalnog ministarstva financija, Vlada Federacije BiH koncem prošle godine podržala je inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) osiguraju sredstva za ostvarenje projekta 'Unapređenje kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini'. Riječ je o iznosu do 50 milijuna američkih dolara.

Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaduženi su da u pregovaračku skupinu o tom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Onečišćenje zraka, istaknuto je, među ostalim, u prihvaćenom izvješću, veliki je problem u BiH, posebice u urbanim područjima, a što ima negativne zdravstvene i gospodarske posljedice. 

Projekt će se usmjeriti na četiri županije (kantona) u FBiH koji su pokazali zanimanje za sudjelovanje u programu. To su Sarajevska, Tuzlanska, Zeničko-dobojska i Hercegovačko-neretvanska županija, u kojima se ujedno nalaze neka od područja s najvišom razinom onečišćenja.
 

Pregovori s IBRD-om

"Predloženi projekt će svojim aktivnostima pridonijeti smanjenju emisija onečišćivača zraka iz grijanja stambenih objekata/energetske učinkovitosti i urbane mobilnosti. Između ostalog, procjenjuje se da će više od 25 tisuća kućanstava (oko 3,5 posto ukupnih kućanstava u FBiH) imati koristi od ove podrške kroz dio financiranja koji se odnosi na projekt za održivo grijanje i ulaganja u energetsku učinkovitost", objavljeno je na stranicama Vlade FBiH

U izvješću je navedeno i da će predloženi projekt pružiti podršku Bosni i Hercegovini da ispuni veliki dio obveza iz sporazuma Energetske zajednice, kao što je primjena relevantnih direktiva i propisa Europske unije u području zaštite okoliša i zraka. Također, projekt pomaže BiH da se uskladi sa Zelenom agendom za zapadni Balkan, u okviru Europskog zelenog plana.

Konačne odluke o zaduženju bit će donesene nakon završetka pregovora s IBRD-om, s kojom će se utvrditi konačni kreditni uvjeti.

TAGOVI