U Sarajevu više nije na snazi 'Upozorenje' zbog onečišćenog zraka

Autor: B.L. Objavljeno: 27.12.2022. 🕜 11:37 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
  • Panorama Sarajeva (foto: Jelena Nikl, 2008.)

• Sarajevo, Kanton Sarajevo, Sarajevska županija, Bosna i Hercegovina
    Izvor: Jelena Nikl

Ipak, na snazi ostaje 'Pripravnost'

Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Sarajevske županije stavilo je izvan snage naredbu kojom je 23. prosinca proglašeno stanje 'Upozorenja' zbog onečišćenja zraka u zonama A, B i C. Ipak, istodobno je zbog promjenjivih vremenskih prilika i dalje na snazi ostavilo stanje 'Pripravnosti' na području cijele Županije (Kantona).

Naime, mjerenjem koncentracija onečišćujućih tvari u zraku na području Sarajeva na automatskim stanicama Vogošća, Otoka, Ilidža, Hadžići i Ilijaš zabilježena su prekoračenja praga 'Pripravnosti' za PM10 od 50 µg/m3 za prethodni dan, s time da su vrijednosti ispod praga za 'Upozorenje'.

Sinoptička prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda pogoduje daljnjem smanjenju onečišćenja, ali zbog moguće pojave temperaturne inverzije u jutarnjim satima nadležnom je ministarstvu predloženo zadržavanje stanja 'Pripravnosti'. No, kako i dalje postoji mogućnost nakupljanja onečišćujućih čestica u zraku, rizičnim skupinama stanovništva glavnoga grada Bosne i Hercegovine preporučuje se smanjenje kretanja i boravka na otvorenom u večernjim i ranim jutarnjim satima, objavila je sarajevska plinska tvrtka Sarajevogas.

 

TAGOVI