UN: Ozonski omotač se postupno oporavlja

Autor: N. D. Objavljeno: 10.01.2023. 🕜 08:28 Lokacija: New York (SAD)
  • Polarni medvjed na arktičkom ledu (izvornik: Margo Tanenbaum from Pixabay, 2023.)

• polarni medvjedi, Arktik, klimatske promjene
    Izvor: Margo Tanenbaum / Pixabay

35 godina nakon Montrealskog protokola za oporavak ozonskog omotača promjene su velike

Ozonski omotač se sporo, ali primjetno oporavlja, a tom brzinom "ozonska rupa" iznad Antarktika, gdje je sloj najtanji, bila bi potpuno ispunjena za oko 43 godine, navodi se u novom izvješću Ujedinjenih naroda.

Znanstvena procjena koja se provodi svake četiri godine pokazuje da se zaštitni sloj oporavlja, više od 35 godina nakon globalnog dogovora da se ne koriste kemikalije koje nagrizaju ozonski omotač, koji štiti život na Zemlji od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Znanstvenici i ekolozi pozdravljaju kao jednu od najvećih ekoloških pobjeda čovječanstva napore za smanjenje "ozonskih rupa" proizašle iz sporazuma iz 1987. pod nazivom Montrealski protokol kojim su zabranjene određene kemikalije.

Ozonske rupe

Ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od oko 10 do 50 kilometara iznad Zemlje. Njegova debljina varira u ovisnosti o lokaciji i godišnjeg doba.

"Ozonske rupe" koje se u njemu pojavljuju, nastaju utjecajem odrešenih plinova koje čovjek koristi.

U izvještaju se navodi da je napredak spor, a prosječna koncentracija ozona na visini od 30 kilometara u atmosferi u "normalu" će se vratiti oko 2040. godine, na Arktiku do 2045., javlja agencija Beta. 

TAGOVI