Ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo strelovito rastu

Autor: N. D. Objavljeno: 17.01.2023. 🕜 11:36 Lokacija: Zagreb
  • siromaštvo
    Izvor: M. Jernberg

Čak 95 prehrambenih i energetskih kompanija više je nego udvostručilo profit u 2022.,

Svaki deseti čovjek na svijetu je gladan, a istovremeno mnoge tvrtke ostvaruju golemu zaradu od krize: 95 prehrambenih i energetskih kompanija više je nego udvostručilo profit u 2022., pokazuje izvješće Oxfama, prenosi Deutsche Welle .

Kako se ističe u izvješću "Opstanak najbogatijih", koje je ova međunarodna humanitarna organizacija predstavila na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, prvi put u posljednjih 25 godina istodobno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike tvrtke i njihovi vlasnici profitirali su na raznim krizama.

Prema podacima Oxfama, od 2020. najbogatiji postotak čovječanstva imao je ukupno 26 trilijuna američkih dolara, a preostalih 99% raspolagalo je sa 16 bilijuna američkih dolara.

Rast profita prehrambenih kompanija

U protekloj godini bogatstvo milijardera ponovno je "naglo poraslo", posebice zbog "nebesko rastućeg profita prehrambenih i energetskih kompanija", uključujući 95 kompanija koje su prošle godine više nego udvostručile profit.

U Njemačkoj je 81% ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem postotku stanovništva, dok je preostalih 19 posto otišlo 99 posto građana Njemačke.

Prema podacima Oxfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plaća. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu je gladna. Kako se ističe u izvješću, 60 posto gladnih u svijetu su žene i djevojke.

Istodobno, tri četvrtine svih vlada planira smanjiti izdatke u javnom sektoru, poput obrazovanja i zdravstva. U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se ovom trendu suprotstave porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oxfam traži porez na višak profita od najmanje 50 posto jer su, kako kažu, "prijašnji planovi oporezivanja tih kriznih profitera propali".

Prihodi ostvareni na ovaj način trebali bi se ulagati u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva, zaključuje se u izvješću.

TAGOVI