Taksonomija otkriva jesu li ulaganja uistinu 'zelena'

Autor: B. O. Objavljeno: 20.01.2023. 🕜 09:33 Lokacija: Zagreb
  • Simbol održivosti, ulaganja i novca (FOTO: Towfiqu Barbhuiya from Stock, 2023.)

• održivost, ulaganja, novas
    Izvor: Towfiqu Barbhuiya

Predstavljena je nezavisna WWF-ova znanstveno utemeljena Taksonomija

Koalicija stručnjaka i nevladinih organizacija Observatory Against Greenwashing, predstavila je danas nezavisnu znanstveno utemeljenu Taksonomiju. Banke, investitori i osiguravatelji moći će provjeriti jesu li njihove investicije zaista 'zelene' i znanstveno potkrijepljene na stranici www.greenwashed.net.

Cilj ove inicijative je razjasniti situaciju ulagačima nakon što je Europska unija označila energiju dobivenu iz prirodnog plina, nuklearnu energiju, paljenje stabala, njihovu intenzivnu sječu i druge štetne aktivnosti održivima i uvrstila ih u taksonomiju Europske unije - vodič Europske unije za zelena i održiva ulaganja.

Akt o taksonomiji,  zakon koji uključuje prirodni plin i nuklearnu energiju u taksonomiju EU-a, stupio je na snagu 1. siječnja 2023. godine.
 

Dostupni putevi dekarbonizacije

"Prvotni cilj taksonomije EU-a bio je spriječiti ekomanipulaciju, poznatiju kao greenwashing, ali umjesto toga je postala još jedan alat za obmanu korisnika. Znanstveno utemeljena Taksonomija želi postići ono što originalna taksonomija nije uspjela: stvoriti rigorozne kriterije pomoću kojih financijske institucije mogu ispravno procijeniti što je zeleno, a što nije", poručuje Vedran Kordić, koordinator EU taksonomije u WWF Adriji

Nezavisna znanstveno utemeljena Taksonomija uzima snažne kriterije postojeće Taksonomije, a odmiče se od onih koji nisu zasnovani na znanosti ili su štetni za okoliš.

"Ovo je samo prvi korak. Nezavisna znanstveno utemeljena Taksonomija također će osigurati dodatne kriterije koji će pomoći tržištu da stekne uvid u buduće dopune taksonomije i poveže je s dostupnim putevima dekarbonizacije do 2050. ovisno o potrebama sektora, kao i načinima kojima može pridonijeti očuvanju bioraznolikosti, sprječavanju zagađenja, zaštiti voda i kružnom gospodarstvu", dodaje. 
 

Preliminarna procjena

Nezavisna znanstveno utemeljena Taksonomija će postupno širiti okvir postojeće taksonomije umjesto da se usmjeri na trenutni, proporcionalno mali broj sektora koji se smatraju 'održivima'.  

FOTO: Vlad Hilitanu

Kategorizirat će sve gospodarske aktivnosti koristeći sustav semafora: zeleno za održive aktivnosti, narančasto za aktivnosti koje čine određenu štetu, ali prelaze prema održivima, i crveno za štetne aktivnosti, priopćeno je iz WWF Adrije. Štoviše, kriteriji za kategorizaciju gospodarskih aktivnosti osvježavat će se svakih tri do pet godina kako bi bili usklađeni s tehnološkim, znanstvenim i pravnim razvojem.

Prva inačica nezavisne znanstveno utemeljene Taksonomije oslanja se na preliminarnu procjenu taksonomije EU-a za koju je zaslužna Tehnička skupina stručnjaka. Oni će nastaviti provoditi tehničku analizu kako bi se dodatno pročistili kriteriji za znanstveno utemeljenu Taksonomiju.

Tajništvo znanstveno utemeljene Taksonomije poziva kvalificirane kandidate da se prijave na Natječaj za stručnjake i postanu članovi Tehničke skupine stručnjaka.

TAGOVI