Ulaganja u čisti vodik i, među ostalim, održiva zrakoplovna goriva

Autor: B.O. Objavljeno: 12.01.2022. 🕜 08:11 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Objavljen zahtjev za podnošenje prijedloga za inovativne zelene projekte

Program Breakthrough Energy Catalyst jučer je objavio zahtjev za podnošenje prijedloga za velike projekte u području zelene tehnologije u Europi. 

Zahtjevom će se potaknuti ulaganja u portfelj projekata s velikim potencijalom u području čistog vodika, održivih zrakoplovnih goriva, izravnu ekstrakciju ugljika iz zraka i dugotrajne pohrane energije

To je prva inicijativa Europske unije i programa Catalyst koje su Europska komisija, Europska investicijska banka (EIB) i program Breakthrough Energy Catalyst pokrenuli u studenome 2021. na konferenciji COP26 u Glasgowu, a predstavili su ga predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, osnivač tog programa Bill Gates i predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

 

Revolucionarnije inovacije 

Partnerstvo će mobilizirati 820 milijuna eura u razdoblju od 2022. do 2026. kako bi se ubrzalo uvođenje i komercijalizacija inovativnih tehnologija koje pomažu u ostvarivanju ambicija Europskog zelenog plana i postizanju klimatskih ciljeva Europe do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050., izvijestila je EK.

"Partnerstvom EU-a i programa Breakthrough Energy Catalyst želimo ostvariti korak prema postizanju naših klimatskih ciljeva. Potrebna nam je tehnološka revolucija na globalnoj razini, velika ulaganja, veće preuzimanje financijskih rizika i revolucionarnije inovacije, kao i politike kojima se podupiru javno-privatna partnerstva diljem svijeta", izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. 

Financijska sredstva Europske unije za partnerstvo EU-a i klastera dolaze iz programa Obzor Europa i Inovacijskog fonda, kojima se upravlja u okviru fonda InvestEU. 

Očekuje se kako će svaki euro javnih sredstava potaknuti tri eura ulaganja iz privatnih izvora.

TAGOVI