Slovenska Vlada je krajem prošlog tjedna donijela Uredbu o programu utroška sredstava Fonda za klimatske promjene za 2022. i 2023. Zbog povećanja cijena emisijskih dozvola prihodi su znatno veći od očekivanih prije godinu dana, priopćeno je iz Zavoda za okoliš i prostorno planiranje. Godišnje se u ovaj fond slijeva oko 170 milijuna eura, a dio viška ostaje iz prethodnih godina, pa su izdvojena dodatna sredstva. 

To će omogućiti ponovno raspisivanje nekih natječaja za ulaganja u energetsku učinkovitost koji su već zatvoreni zbog korištenja sredstava. Bespovratni financijski poticaji namijenjeni su za ulaganja u ugradnju sunčanih elektrana za individualnu i društvenu svrhu te za male poduzetnike. Ove godine za to će biti izdvojeno 15 milijuna eura, a drugu godinu za tu namjenu nisu predviđena dodatna sredstva iz klimatskog fonda. Očekuje se novi natječaj.

Niskoenergetske zgrade

Sredstva, od kojih će ove godine biti dostupno šest milijuna eura, a sljedeće 16,72 milijuna, namijenjena su poticanju ulaganja u gradnju novih zgrada visoke energetske učinkovitosti ili potpunu obnovu starijih zgrada. Sufinanciraju se ulaganja u izgradnju ili kupnju  niskoenergetskih novogradnji, ulaganja u potpunu obnovu starijih zgrada te kupnju stanova u novim ili obnovljenim gotovo nula energetskim zgradama. 

Sredstva iz ove skupine nisu namijenjena samo građanima, već će se veliki dio koristiti za ulaganja u izgradnju niskoenergetskih javnih zgrada, poput zgrada kulture i zabave, muzeja, arhiva i knjižnica, zgrada za obrazovanje i znanstveno istraživanja, zdravstva, sporta, te za izgradnju zgrada za posebne društvene skupine domova za starije osobe, studentskih domova i zgrada javne uprave. Korisnici korištenja sredstava su građani, pravne osobe, mali poduzetnici i druge fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost, te općine. 

Energetsko siromaštvo i financiranje jednostavnih mjera

Ove godine planirano je 40,85 milijuna eura, a za iduću 14,9 milijuna eura za poticanju ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost stambenih zgrada. Sufinancira se zamjena starih ložišta novima na drvnu biomasu ili toplinskim pumpama za centralno grijanje stambenih zgrada. 

Financirat će se i u smanjenje energetskog siromaštva socijalno ugroženih kućanstava. Ove godine za tu namjenu planirano je 88.000 tisuća eura, a iduće 102.000. Mjere za smanjenje energetskog siromaštva namijenjene su svim socijalno ugroženim građanima koji ostvaruju pravo na redovnu novčanu socijalnu pomoć ili na izvanrednu novčanu socijalnu pomoć ili doplatak za njegu djece. Građani se prijavljuju kod stručnog radnika u Centru za socijalni rad s popunjenim NULA letkom za besplatan posjet energetskog savjetnika na kućnu adresu. 

Energetski konzultant provodi energetski pregled zgrade i stanari dobivaju informacije o promjenama potrebnim za učinkovitije korištenje energije. Financira se kupnja paketa jednostavnih uređaja za smanjenje potrošnje energije i vode, a to su LED lampe, redukcijske mreže (aeratori), nastavci za napajanje s isključenjem, štedne mlaznice za slavine i tuševe, brtve za prozore, reflektirajuće folije za radijatore i sl., objavio je Žurnal24.si.