Država je u pokušaju smanjivanja cjenovnog udara na opskrbljivače električne energije, koji kupuju struju na otvorenom tržištu – gdje je cijena trenutno ogromna - na kratko javno savjetovanje stavila mehanizam koji bi im trebao olakšati muke i ublažiti poskupljenje električne energije u zemlji. Kako smo danas objavili, poskupljenjem mrežarina električna će energija kućanstvima poskupiti barem za 4% od 1. travnja 2022., a rast bi mogao biti i veći ako dođe do promjene na stavci energije, jer to je ono što se masovno događa ove godine u Europskoj uniji. 

Novi alat, koji bi trebao ublažiti rast cijene je Uredba u neto isporučenoj električnoj energiji povlaštenih proizvođača kojeg su opskrbljivači električne energije dužni preuzeti od operatora tržišta električne energije. Trenutno opskrbljivači sukladno tržišnom udjelu (a 90% tržišta drži Hrvatska elektroprivreda) po reguliranoj cijeni od 0,42 kn/kWh otkupljuju 40% proizvodnje iz novih obnovljivaca. 

Promjene na tržištu

Prema novoj uredbi, koja bi na snagu stupila od 1. siječnja, opskrbljivači bi otkupljivali 60% električne energije koju Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) prodaje na hrvatskoj burzi CROPEX. Dakle, CROPEX bi izgubio ponešto na likvidnosti, a HEP i drugiopskrbljivači bi u Hrvatskoj proizvedenu zelenu energiju kupovali po znatno nižoj cijeni od tržišne. Ona je danas u baznoj prosječnoj cijeni na CROPEX-u u dnevnom trgovanju na razini 316 EUR/MWh. Dakle, ovim mehanizmom utjecalo bi se na ublažavanje dobavne cijene električne energije, jer HEP iz uvoza pokriva 30 do 40% potreba godišnje. HROTE, koji se financira i iz prodaje električne energije na burzi trenutno ima solidnu likvidnost, upravo zahvaljujući ogromnim cijenama koje se postižu na burzi, tako da nema rizika za kolaps sustava financiranja obnovljivaca.

Ako će biti potrebe za dodatnim sredstvima za isplatu poticaja povlaštenim proizvođačima, HROTE može računati na sredstva iz prodaje emisijskih jedinica (ETS), zahvaljujući novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije. 

Sudionici tržišta kažu da je riječ o odličnom potezu Vlade, jer koji bi bio smisao domaće proizvodnje zelene energije, ako ne da se u ovako ekstremnim situacijama pokušava kontrolirati eksponencijalni rast cijena na tržištu. HEP je nedavno dobio odobrenje za kredit od 2,6 mlrd. kn za tekuću likvidnost i investicije, što svjedoči da financijska situacija u elektroprivredi doista kompleksna i da je trebalo reagirati.