Njemačka vlada moći će kupiti udjele u energetskim tvrtkama koje se slamaju pod cijenom skoka cijena uvoza plina, prema nacrtu zakona u koji je Reuters imao uvid, dok Berlin jača svoju obranu u sve dubljem gospodarskom ratu s Moskvom. Izmijenjeni zakon, koji bi se mogao naći pred parlamentom ovaj tjedan, također bi mogao omogućiti vladi da nametne hitne poreze potrošačima, rekla su tri izvora Reutersu, iako nije jasno koliko brzo bi mogla iskoristiti to pravo. 

"Moramo se pripremiti za činjenicu da se ova situacija neće promijeniti u doglednoj budućnosti, drugim riječima - stojimo pred povijesnim izazovom", rekao je Scholz novinarima nakon sastanka s čelnicima sindikata i udruga poslodavaca kako bi razgovarali o krizi troškova života. Prema novim energetskim prijedlozima, vlada bi mogla preuzeti udjele s pravom glasa ili bez prava glasa u tvrtkama povezanim s kritičnom infrastrukturom putem istih mehanizama koji se koriste za spašavanje tvrtki tijekom pandemije koronavirusa. O amandmanima se trenutačno raspravlja u ministarstvima i mogli bi biti predstavljeni parlamentu u petak. 

Dionice Unipera u oštrom padu

Dužnosnici su razgovarali s Uniperom, najvećim kupcem ruskog plina u Njemačkoj, o mogućem paketu spašavanja. Ta tvrtka trenutno dobiva samo 40% plina iz Rusije a njegova spot cijena je pet puta veća nego godinu prije, što budi strahove svake vrste. Vijesti o predloženim zakonskim izmjenama dovele su do pada dionica za 24% u ponedjeljak, a trgovci su kao razlog navodili rizike nacionalizacije. Iz Unipera su prošlog tjedna priopćili da se razgovara o mogućim jamstvima, podizanju kredita ili čak o preuzimanju državnog vlasničkog udjela. Izvori su Reutersu rekli da bi vlada mogla preuzeti udio u Uniperu kao posljednje sredstvo. Uniper je odbio odmah komentirati. 

Moguće spašavanje Unipera moglo bi se oblikovati po uzoru na pandemijsku pomoć zrakoplovnoj tvrtki Lufthansa, koja je spašena od bankrota tijekom pandemije koronavirusa paketom pomoći od 9 milijardi eura, rekao je jedan vladin izvor. "Saveznoj vladi treba dati opcije poput pomoći Lufthanse", rekao je izvor. Spašavanje Lufthanse dovelo je do toga da je država preuzela 20% udjela u zrakoplovnom prijevozniku putem Fonda za ekonomsku stabilizaciju, ali bez mogućnosti ostvarivanja prava glasa dioničara. 

Model a'la Lufhansa

Zračni prijevoznik nije smio preuzeti druge tvrtke dok se ne vrati 75% državne potpore, a njegovi dioničari i menadžeri nisu mogli imati koristi od novca poreznih obveznika, što znači da su isplate dividendi i bonusa stavljene na čekanje. Njemačka vlada upozorila je na moguću nestašicu energije i redukcije energije u zimskim mjesecima ako ne može dovoljno brzo napuniti svoje skladište plina. "Nadu da će se do zime donekle napuniti skladišta plina Rusija bi mogla torpedirati u bilo kojem trenutku. Tada jedva da preostaju bilo kakve kompenzacijske mogućnosti", navodi se u komentaru Sentixa koja prati moral ulagača u eurozoni. "U Njemačkoj se moraju prijeći neke ideološke granice kako bi se spriječio "Lehmanov trenutak" u energetskom sektoru", navodi se, referirajući se na američku banku čija je propast pomogla pokrenuti financijsku krizu 2008.