Slovenska hidroenergetska tvrtka DEM koja upravlja hidroelektranama na Dravi dobila je građevinsku dozvolu za gradnju geotermalne elektrane u mjestu Čentiba na području Općine Lendava. Radi se o prvom takvom istraživačko-razvojnom projektu iskorištavanja geotermalne energije u Sloveniji.


Razvojni projekt

Elektrana će se graditi na bušotini Pg-8 i služit će kao demonstracijski primjer dobre prakse. Pri tome će se iskorištavati geotermalni potencijal postojeće suhe, neproizvodne bušotine dubine oko 3000 m. Sustav će u cijelosti biti zatvoren, a kao rashladni medij služit će amonijak. Bušotina Pg-8 je zacijevljena i ima čeličnu oblogu, zacementirana je i u cijelosti je nepropusna. U nju će se umetnuti dvocijevni sustav tzv. gravitacijske cijevi duljine oko 1000 m. To će činiti podzemni dio postrojenja, dok će se u nadzemnom nalaziti rashladni sustavi strojarnica. 

Sustav gravitacijske cijevi se, zapravo, sastoji od dvije cijevi, pri čemu je promjer jedne veći, a druge manji. Kroz cijev manjeg promjera uvodit će se rashladni medij (amonijak), koja će se dolaskom na velike dubine zagrijavati i u konačnici isparavati. Pregrijana para rashladnog medija vraćat će se na površinu kroz cijev većeg promjera i iskorištavati za proizvodnju električne energije u postrojenju s organskim Rankineovim ciklusom. Postrojenje će se nalaziti u kontejnerskoj strojarnici koja će se nalaziti odmah uz bušotinu. 


Dvije godine do puštanja u pogon

Sljedeći koraci u projektu su sanacija bušotine Pg-8, ugradnja geotermalne gravitacijske cijevi i ispitivanje nepropusnosti. Nakon toga će uslijediti ugradnja nadzemnog dijela sustava i ispitivanje izdašnosti bušotine, ali i rada sve opreme. Očekuje se kako bi se ispitivanjima moglo započeti u srpnju 2023., dok bi u slučaju uspješno provedenih ispitivanja elektrana s redovnim pogonom mogla započeti u travnju 2024. godine.

Osim DEM-a, u projektu još sudjeluje energetska tvrtka Petrol Geo, Fakultet za kemiju i kemijsku tehnologiju Sveučilišta u Mariboru i Geološki zavod Slovenije. Projekt se dijelom financira i iz sredstava Financijskog mehanizma Europskog prostora i Norveškog  financijskog mehanizma. Tako je za razvoj projekta DEM-u već odobreno sufinanciranje u iznosu 730 000 eura, izvijestila je slovenska energetska skupina HSE