Irska uspješno transformira svoj energetski sektor. Naime, u 2017. godini iz energije vjetra dobivena je oko četvrtina ukupno proizvedene električne energije u toj zemlji, što je treći najveći udio među svih 30 članica Međunarodne energetske agencije (IEA). Prema najnovijem izvješću te agencije koje se bavi irskim energetskim politikama ističe se kako tamošnji elektroenergetski sustav već sada može primiti do 65 posto energije koja dolazi od vjetra i Sunca, bez rizika za sigurnost opskrbe. To je jedan od najvećih globalnih udjela i dobar primjer inovacijskog i istraživačkog kapaciteta zemlje. 

Ispunjavanje ciljeva 

Irski energetski sustav i dalje se uvelike oslanja na fosilna goriva. S većom potrošnjom energije zbog porasta broja stanovnika, Zeleni Otok će morati zadovoljiti svoje buduće energetske potrebe kroz rješenja s niskom razinom ugljika i energetski učinkovite sustave. Jer, Irska nije na pravome putu kako bi ispunila svoje ciljeve smanjenja emisija i udjela obnovljive energije za 2020., a to znači da je upitno dosezanje i onih ciljeva do 2030. godine. 

Dodatne mjere 

"Irska je postala svjetski lider u integraciji sustava obnovljivih izvora energije velikim dijelom zahvaljujući snažnim politikama i predanosti inovacijama", izjavio je Paul Simons, zamjenik izvršnog direktora IEA-e, koji je predstavio izvješće u Irskoj. "Nadovezujući se na ovaj uspjeh, savjetujemo vladi da hitno provede dodatne mjere i prati njihov napredak kako bi zemlju vratila na pravi put kako bi ispunila svoje dugoročne klimatske ciljeve", zaključio je.