Emisije ugljikova dioksida (CO2) koje nastaju izgaranjem fosilnih goriva (mahom nafte, naftnih derivata, ugljena i prirodnog plina) u prometu ili proizvodnji električne energije i, primjerice, čelika u Europskoj uniji, lani su bile manje za 10 posto u odnosu na 2019. godinu. 

Prema procjenama statističkog ureda EU-a Eurostata, emisije CO2 tijekom 2020. pale su u svim članicama, a najviše u Grčkoj – za 18,7 posto u odnosu na 2019. godinu. 

Zatim, slijede Estonija (18,1 posto), Luksemburg (17,9 posto), Španjolska (16,2 posto) i Danska (14,8 posto).

 

Njemačka, Italija i Poljska 

S druge strane, najmanji pad zabilježen je na Malti (za jedan posto), u Mađarskoj (1,7 posto) te Irskoj i Litvi (u svakoj za 2,6 posto). 

U Hrvatskoj, pak, emisije ugljikova dioksida u 2020. bile su manje za približno sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Pritom je posebice zanimljivo istaknuti kako Hrvatska u ukupnim emisijama CO2 u EU-u sudjeluje s 0,6 posto. Najviše emisija, čak 25 posto, otpada na Njemačku. Potom, slijede Italija (11,7 posto) i Poljska (11,5 posto). 

Naprotiv, najmanje udjele u ukupnim emisijama CO2 Europske unije imaju Malta (0,1 posto), Cipar (0,2 posto) te Latvija i Luksemburg (svaka po 0,3 posto). 

Inače, emisije CO2 najviše pridonose globalnom zagrijavanju čineći oko 75 posto svih emisija stakleničkih plinova koje je stvorio čovjek. Na njih utječe klima (duga/hladna zima ili, primjerice, vruće ljeto), gospodarski rast, broj stanovnika, promet i industrijske aktivnosti.