Čermak nastavlja business s naftnim derivatima

Autor: N. D. Objavljeno: 31.01.2023. 🕜 08:43 Lokacija: Zagreb
  • Ivan Čermak, vlasnik Croduxa
    Izvor:

Umirovljeni general bavi se veleprodajom naftnih derivata i biogoriva

Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.

Riječ je o dozvolama koje, na temelju rješenja Hrvatske energetske regulatorne agencije posjeduje pedesetak tvrtki, prvenstveno velikih ‘igrača‘ poput Ine, Petrola, PPD-a i Lukoila, ali i niza manjih tvrtki koje upravljaju jednom benzinskom crpkom.

"Prodajom Croduxa derivata dva smo izašli iz maloprodaje, ali nikada smo izašli iz veleprodaje tako da je ovo uobičajeni poslovni potez" kazao je Jutarnjem listu Ivan Čermak u kratkom osvrtu na ishođenje dozvole za trgovinu naftnim derivatima na veliko. Podsjeća na ulaganja ‘Croduxa‘ u terminal za rasute terete u zadarskoj luci Gaženica od 30 milijuna eura. U terminalu u Gaženici naftni derivati se dovoze, skladište i pretovaraju za daljnji transport, a Čermak ga je zadržao u svome vlasništvu nakon prodaje ‘Croduxa derivata dva‘ ‘Petrolu‘.

Ugovori s Janafom

Spomenute ugovore s JANAF-om i dozvolu za trgovinu naftnim derivatima Čermak je ishodio za tvrtku ‘Delta-Oil International‘ koju je osnovao početkom 2021. i na koju je prenio većinu svojih poslovnih aktivnosti nakon prodaje lanca benzinskih crpki Crodux slovenskom Petrolu krajem 2021. za 191,7 milijuna eura. Osim ‘Delta-Oil Internationala‘, bivši vlasnik ‘Croduxa‘ osnovao je i tvrtke ‘Delta-Oil Terminali‘ i ‘Delta-Oil Energetika‘.
 

Izvor: JANAF

Prvi ugovor s JANAF-om o skladištenju nafte ‘Delta-Oil International‘ sklopio je u proljeće 2021., a prije tog poslovnog događaja Čermak je iste poslove sklapao za tvrtku ‘Crodux derivati dva‘ koju je prodao ‘Petrolu‘. Tijekom prošle godine Čermakova tvrtka s JANAF-om je, prvo, u proljeće ugovorila skladištenje 169 tisuća metara kubnih sirove nafte, da bi u kolovozu dvije strane ugovorile i skladištenje 20 tisuća metara kubnih naftnih derivata. Riječ je o višegodišnjim ugovorima, a JANAF je prigodom njihovih potpisivanja označio ‘Delta-Oil International‘ strateškim partnerom.

Dozvole i termoelektrana

U 2021. ‘Delta-Oil International‘, koja ima dozvolu i za trgovinu na veliko biogorivom, uprihodila je 814 tisuća eura uz dobit od 86 tisuća eura. Uoči prodaje ‘Croduxa‘ ‘Petrolu‘ Čermak je, osim skladištenja nafte, intenzivirao još neke investicije u energetici. Tako je, među ostalim, ishodio dozvole države za istraživanje ugljikovodika za dva istražna polja na području Posavine, Korduna i Banije. Osim toga, u ožujku 2021. konačno je proradio Croduxov produktovod kojim se plin iz plinovoda na području Hrvatske doprema u Rafineriju Brod u susjednoj BiH.

Najveći Čermakov projekt trenutno je ipak najavljena gradnja kombinirane plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu kojeg je nositelj tvrtka ‘Delta Energetika‘ s deklariranom visinom investicije od 420 milijuna eura. Dovršen je, kako nam je potvrdio Čermak, međunarodni natječaj za projektiranje, nabavu opreme i izgradnju spomenute elektrane.

"Daljnju investiciju u termoelektranu u Slavonskom Brodu smo obustavili dok su na tržištu visoke cijene plina do kojih je došlo nakon pokretanja naše investicije. Dok se cijene plina ne smire, projekt je na čekanju" pojašnjava Čermak. U nacrtu Čermakove termoelektrane u Slavonskom Brodu je i gradnja postrojenja za odvajanje zelenog vodika, energenta koji se smatra gorivom budućnosti.

TAGOVI