Indija računa na ruski uranij

Autor: N. D. Objavljeno: 09.07.2024. 🕜 13:04 Lokacija: New Delhi (Indija)
  • Rashladni tornjevi elektrane (izvornik: Joe Gough / Shutterstock, 2007.)

• rashladni tornjevi, elektrane, termoelektrane, nuklearne elektrane
    Izvor: Joe Gough / Shutterstock

Indija svoje velike nuklearne ambicije planira realizirtai s Rosatomom

Moskva i New Delhi mogli bi se dogovoriti o dugoročnom sporazumu o opskrbi uranom za indijsku nuklearnu elektranu Kudankulam, gdje se planira puštanje u rad novih jedinica, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na visoke dužnosnike upoznate s projektom. World nuclear news čak izvještava o potpisanom protokolu koji je Rosatom nazvao "iznimno važnim", potpisanom nakon bilateralnih razgovora, a nastavlja se na međudržavne sporazume Indije i Rusije iz 2008.. 

NE Kudankulam ima dva Rosatomova VVER-1000 reaktora, a četiri su u izgradnji, dva od 2017. a dva od 2021., dok četvrta faza predviđa još dva VVER-1200 reaktora. Radove izvodi ruski Atomstroyexport, Rosatomova podružnica, a u isporuci su upravo sva četri parna generatora. 

Indijski premijer Narendra Modi tijekom dvodnevnog posjeta Rusiji održao je razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pomogao u revitalizaciji odnosa između dviju zemalja i mogućem sklapanju strateških sporazuma.

Rosatom je već isporučio gorivo nuklearnoj elektrani Kudankulam za 2022. i 2023. godinu a suradnja u nuklearnoj oblasti datira još iz 80-ih godina prošlog stoljeća. U pisanom odgovoru na parlamentarno pitanje o ambicijama u nuklearnoj energiji ministar Jitendra Singh odgovoiro je da Indija planira povećati postojeće nuklearne kapacitete s 7480 MWe na 22.800 MWe do 2030.-31. gradnjom deset reaktora. 

Rastući interes za nuklearnu energiju doveo je do više nego utrostručenja cijena urana od kraja 2020. Situacija na tržištu mogla bi ostati napeta do kraja desetljeća, dok tvrtke obnavljaju svoje zalihe.

TAGOVI