Vrhunac korištenja nafte OPEC projecira za ne tako blisku budućnost

Autor: N.D. Objavljeno: 28.10.2022. 🕜 10:26 Lokacija: Beč (Austrija)

Snažna ovisnost o crnom zlatu se perpetuira, a ne smanjuje kako bi mnogi htjeli

U predstojećem izvješću OPEC-a ne očekuje se da će se promjena stajališta kartela da će svjetska potražnja za naftom rasti dulje nego što predviđaju mnogi drugi, unatoč rastućoj ulozi obnovljivih izvora energije i električnih automobila, rekla su dva izvora iz OPEC-a. 

Organizacija zemalja izvoznica nafte trebala bi 31. listopada ažurirati svoje dugoročne prognoze potražnje za naftom u svojim Izgledima za naftu u svijetu za 2022. Verzija za 2021. predviđa stagnaciju potražnje za naftom nakon 2035. Još jedno desetljeće ili više rasta potražnje za naftom bilo bi poticaj za proizvođače i OPEC, čijih 13 članica ovisi o prihodima od nafte, i istaknuo bi potrebu za nastavkom ulaganja u nove zalihe nafte. 

Potrošači i vlade koji potiču napore da se ograniči korištenje nafte u borbi protiv klimatskih promjena bili bi time manje sretni. OPEC je napravio pomak 2020. kada je pandemija pogodila potražnju rekavši da će se na kraju zaustaviti, nakon što je godinama predviđao sve veći porast potražnje. Najnovije ažurirane informacije vjerojatno će zadržati OPEC među optimističnijim prognozerima potražnje za naftom. "Prognoza je slična prošloj godini što se tiče izgleda potražnje", rekao je jedan od izvora iz OPEC-a Reutersu. 

Što kažu naftaši

Prema drugim predviđanjima potražnja za naftom dosegne vrhunac ranije. TotalEngergies, na primjer, predviđa da će se to dogoditi prije 2030. Međunarodna agencija za energiju u četvrtak je objavila da je potražnja za svim fosilnim gorivima postavljena na vrhunac ili plato po prvi put u povijesti agencije za modeliranje, s potražnjom za naftom koja će se izjednačiti sredinom sljedećeg desetljeća. 

Sjedište OPEC-a u Beču odbilo je odgovoriti na pitanja uoči predstavljanja publikacije u ponedjeljak u Abu Dhabiju. Drugi izvor iz OPEC-a rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu – koja je dovela do skoka cijena nafte i plina i dovela do energetske krize – mogla povećati potražnju za naftom u kratkom roku zbog promjene goriva, kao i tekući oporavak od pandemije. "Očekuje se da će nafta i plin ostati dominantna goriva u svjetskoj energetskom miksu do sredine stoljeća", rekao je ovaj izvor. 

Niže projekcije

Prošle je godine OPEC zabilježio potražnju da bi potražnja za naftom iznosila 108,2 milijuna barela dnevno u 2045., u odnosu na 90,6 milijuna bpd u 2020. Grupa je posljednjih nekoliko godina snižavala projekciju za 2045. navodeći promjene u ponašanju potrošača koje je donijela pandemija i konkurencija električnih automobila.

TAGOVI